Vorig jaar fors meer klachten over de VRT-nieuwsdienst

Reporters / QUINET
De VRT heeft vorig jaar 1.135 klachten gekregen over de nieuwsdienst. Dat zijn er 210 of bijna een kwart meer dan in 2015. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2016 van de VRT dat Belga kon inkijken.

De openbare omroep heeft in 2016 4.820 klachten gekregen. Dat is een stijging met 3,4 procent tegenover 2015. Volgens het VRT-jaarverslag is die stijging vooral toe te schrijven aan het stopzetten van Teletekst.

Maar ook de stijging van het aantal klachten over de nieuwsdienst springt in het oog. Dat aantal steeg van 925 in 2015 naar 1.135, een stijging met 22,7 procent. "Deze stijging is vooral te wijten aan de klachten die gingen over de perceptie van een gemis aan neutraliteit in de berichtgeving", luidt het. "Ook de actualiteit (voornamelijk met de aanslagen in ons land) en de 'onrust in de samenleving' droegen bij aan de toename van het aantal klachten over de nieuwsdienst."

Voorts blijkt dat sommige kijkers zich ook storen aan het "overmatig alcoholgebruik" in bepaalde programma's. "Zij vonden dat de VRT aanzette tot meer alcoholgebruik", klinkt het. "De manager beroepsethiek werkte aan een bewustwording bij de programmamakers om de zichtbaarheid van het gebruik van alcohol in programma's te verminderen", zo staat in het verslag.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Joris Drakenman

  Achterlijk rechts gepeupel!

 • Nick Mees

  Dat men hier stelt dat de VRT neutraal is vind ik gewoon slechte smaak. Lang leve de naïviteit zeker???

 • Peter Dermaut

  VRT is al jaren socialistisch... Vakbondskot dat ons multiculturaliteit door de strot wil duwen..

 • Grote Zorgen

  Nva zijn zoals trump enkel zij zijn fantastisch zij weten de oplossing. Maar iedereeen die neutraal kijkt ziet dat ze geen enkele verbetering brengen voor de bevolking enkel verarming van de werkende mens.

 • jan van calenberg

  Ook te merken op Twitter. N-VA aanhangers voelen zich benadeeld door de pers. Ze vinden dat de nieuwsdienst van de VRT té kritisch is tov N-VA. Ik had net het tegenovergestelde gevoel. Ik vind dat N-VA te veel aan het woord komt, maar dacht telkens dat het kwam door het proportionele volgens de laatste verkiezingen.