Vorig jaar drie keer meer meldingen van gendergerelateerde discriminatie, met dank aan Jeff Hoeyberghs

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM), de federale instelling die discriminatie en ongelijkheid op grond van geslacht bestrijdt, heeft in 2019 bijna drie keer zoveel meldingen ontvangen als een jaar eerder. Een groot deel was het gevolg aan de zaak-Jeff Hoeyberghs. Dat deelt het IGVM dinsdag mee.

Het IGVM telde 2.349 meldingen in 2019. Daarbij ging het om 370 vragen om juridische informatie, 254 klachten en 1.725 mededelingen. Bijna zeven op de tien meldingen ging over seksisme. In 2018 was dat een op de vijf. Het IGVM duidt dat die "explosie" van het aantal meldingen deels te wijten is aan de zaak-Jeff Hoeyberghs. De plastische chirurg deed op een lezing eind vorig jaar bij de rechtse studentenclub KVHV een reeks seksistische en vrouwonvriendelijke uitspraken. Die zaak alleen leidde tot bijna 1.500 meldingen. "Maar het weerspiegelt ook het collectieve bewustzijn en de groeiende afkeuring van de burgers tegenover gewelddadige en discriminerende handelingen, opmerkingen en daden", klinkt het in het persbericht.

Frontlinie

Het IVGM zegt dat de toename van het aantal meldingen het instituut nog meer in de frontlinie plaatst. Maar de financiële en menselijke middelen houden geen gelijke tred, aldus het IGVM. In de afgelopen jaren zijn politici en burgers zich bewust geworden van de verschillende problemen op het gebied van ongelijkheid en discriminatie die onze samenleving teisteren”, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het IGMV. “Slachtoffers en getuigen laten hun stem horen. Dit zorgde voor een exponentiële toename van de werklast van het Instituut en de uitbreiding van zijn bevoegdheden”.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • dwight de rijcke

    Als vrijheid iets te betekenen heeft, is het wel het recht om mensen dingen te zeggen die ze niet willen horen.

  • marijke boulet

    1500 klachten over de opmerkingen en toespraak van Jef van de paar miljoen mensen die zijn uitspraken, gehoord, gezien en/of gelezen hebben . Is dus maar een zeer zeer kleine minderheid die zich aan zijn uitspraken stoort .