Vorig jaar drie aardbevingen te voelen in België

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
In 2019 werden er 45 natuurlijke aardbevingen gemeten in en rond België. Eén natuurlijke aardbeving, één geïnduceerde beving en één explosie waren lokaal te voelen. Dat meldt de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) vandaag. De zwaarste seismische activiteit vorig jaar was de geïnduceerde beving op 23 juni nabij Dessel met een magnitude van 2,1.

In totaal zijn er 45 natuurlijke aardbevingen, 14 geïnduceerde bevingen - dat zijn door de mens veroorzaakte bevingen, bijvoorbeeld door geothermische boringen - en 199 mijnontploffingen en andere gecontroleerde explosies waargenomen. 

Gevoeld

De meeste van de seismische gebeurtenissen gingen onopgemerkt voorbij. Maar driemaal voelde de Belgische bevolking een beving. Zo ging de natuurlijke aardbeving op 5 december 2019 nabij Genk met een magnitude van 1,6, op een diepte van 6,1 kilometer, niet onopgemerkt voorbij. Nog twee voelbare bevingen was een geïnduceerde beving op 23 juni 2019 met een magnitude van 2,1 in Dessel en een explosie in Lessines op 20 mei 2019 met een magnitude van 1,8. Er werd dit jaar geen schade gerapporteerd in België, meldt het KSB.

Explosies op zee

In 2019 registreerde de Sterrenwacht ook minstens 16 meetbare explosies op zee, waarvan de meerderheid werden uitgevoerd door de Belgische, Nederlandse of Franse Zeemacht om oude bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te vernietigen.

De grootste aardbeving in 2018 situeerde zich toen bij Kinrooi, met een magnitude van 2,8 op 25 mei 2018. In totaal werden toen 65 seismische gebeurtenissen geregistreerd in en rond België, in 2017 waren dat er 90.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.