Vorig jaar 26 dodelijke CO-slachtoffers

Na de eerste winterprik van vorige week viel al een CO-slachtoffer te betreuren. In Grivegnée (Luik) overleed een moeder van drie jonge kinderen en in Gent werden twee kinderen gelukkig op tijd gered. Jaarlijks telt het antigifcentrum minstens 1.250 slachtoffers van wie er vorig jaar 26 stierven. Dat meldt de dienst Veiligheid en Preventie van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken dinsdag, die ook enkele nuttige adviezen geeft om ongevallen te voorkomen.

CO of koolstofmonoxide ontstaat bij slechte verbranding van gas, kolen, stookolie, benzine of hout. Het gevaar aan CO is dat je het niet ziet of ruikt. Daarom wordt het ook de "stille moordenaar" genoemd. Belangrijke bronnen van CO zijn defecte warmwatertoestellen in de badkamer en individuele verwarmingstoestellen in de living of slaapkamer.

Driekwart van de ongevallen gebeurt tussen november en maart. In huis gebeurt de helft van de ongevallen in de living of de slaapkamer, meestal door een verwarmingstoestel zoals een kachel, en 33 procent van de ongevallen gebeurt in de badkamer, meestal veroorzaakt door een warmwatertoestel op gas. De meest voorkomende problemen zijn onvoldoende verluchting, defecte toestellen en een slechte rookafvoer via de schoorsteen.

Verwarmingstoestellen moeten regelmatig onderhouden worden, en schoorstenen moeten geregeld geveegd door een vakman. Vooral wie een watergeiser op aardgas (een boiler) in de badkamer heeft hangen, moet oppassen. Let erop dat het vlammetje steeds blauw is. Een gele of oranje vlam duidt op een slechte verbranding van het aardgas en mogelijk gevaar op CO-vergiftiging. Laat het toestel zeker één keer per jaar nakijken door een vakman. Zorg ook steeds voor goede verluchting. Een rooster in de badkamerdeur kan je leven redden.