Vorig jaar 140.000 nieuwe immigranten in ons land: hoogste aantal in vijf jaar

Bijna 140.000 vreemdelingen immigreerden vorig jaar naar België. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Tegelijk trokken 81.825 migranten weg uit ons land.
Photonews Bijna 140.000 vreemdelingen immigreerden vorig jaar naar België. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Tegelijk trokken 81.825 migranten weg uit ons land.
Bijna 140.000 vreemdelingen immigreerden vorig jaar naar België. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Tegelijk trokken 81.825 migranten weg uit ons land.

De Europese leiders timmeren momenteel volop aan een migratieakkoord om de immigratie naar de Europese Unie in te dammen. Ook in ons land zit de immigratie in stijgende lijn. In 2012 kwamen er nog 124.717 migranten naar België, vorig jaar 139.818. Alleen in 2010 waren er meer nieuwkomers - 140.375 om precies te zijn. Het gaat over elke vreemdeling die verblijfsrecht heeft en ingeschreven is in het rijksregister. Niet-erkende asielzoekers worden niet meegeteld. Tegelijk trokken er 81.825 vreemdelingen weg uit ons land.

Vlaams Belang vroeg de cijfers op bij Statistiek België en zwaait ermee om op het migratiebeleid van de regering-Michel te schieten. "Zelfs onder Di Rupo waren er minder migranten", hekelt voorzitter Tom Van Grieken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weert zich: "Het is weinig correct van het VB om die 139.818 voor te stellen als 'permanente immigranten' en zeker niet om de regering en N-VA daarvoor verantwoordelijk te stellen. Ook Europeanen zijn opgenomen in dat aantal, en over EU-migratie heeft de regering geen beslissingsmacht. Het EU-verkeer ligt vast in Europese richtlijnen."

De totale niet-Europese immigratie - studenten en hoogopgeleiden buiten beschouwing gelaten - is nog te hoog, vindt Francken. Maar hij wijst erop dat de regels voor gezinshereniging en asiel Europees worden vastgelegd. "De migratietanker moet daar worden gekeerd. Mijn handen zijn gebonden."

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
383 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Hoylaerts

  je mag het draaien en keren hoe je wil,het Derde Rijk verslaan was de grootste stommiteit uit de europese geschiedenis.waarom dacht je dat Generaal Patton zei,we verslaan de verkeerde vijand.europa had moeten een sterke bondgenoot zijn.en wat is het geworden?een luchtkasteel,met duizenden zich verrijkende politiekers die hun eigen volk naar de armoede,criminaliteit en afgrond duwen.

 • Ronny Ooijen

  Chris Devlaeminck,dan is het mij een raadsel dat Theo zo bejubeld wordt. Misschien omdat hij zo vaak populistische zever tweet. En ja,dat kan hij geweldig goed.

 • PLANCKAERT Johan

  geloof dus al dat geroep en gelul dus niet van NVa!! Net als de rest die ze al 5 jaar verkopen. Wat ze echt gedaan hebben voelen we in onze portemonnee. We zullen ze belonen bij de volgende verkiezingen. Kiezer open je ogen!

 • johan vankeirs

  Ik heb schrik voor wat de politiek en Europa ons allemaal verzwijgen.Er zijn teveel zaken die ze ons wijsmaken die niet kloppen.Binnenkort ontploft de bom en zal iedereen zijn handen wassen in onschuld.De mensensmokkel draaid op volle toeren,er worden miljoenen aan verdiend en de rijke landen zullen straatarm worden.Dank zij de lakse Europa politiek.Dank u in naam van onze kinderen en kleinkinderen.

 • paul van de velde

  Heel de familie stemt vanaf nu voor het VB.