Voorzitter socialistische mutualiteiten: “Wanbeleid ten aanzien van allerzwaksten”

Voorzitter van de socialistische mutualiteiten Paul Callewaert
BELGA Voorzitter van de socialistische mutualiteiten Paul Callewaert
Voorzitter van de socialistische mutualiteiten Paul Callewaert is streng voor het beleid dat in coronacrisis is gevoerd ten aanzien van ouderen en personen met een handicap. Deze mensen en hun verzorgers werden door de Vlaamse overheid "in de steek gelaten", zegt Callewaert in een toespraak naar aanleiding van het Feest van de Arbeid.

Aan de vooravond van 1 mei houden de kopstukken van de socialistische familie traditioneel een aantal toespraken. Door de coronacrisis moeten die boodschappen dit jaar online gebracht worden.
Voorzitter van socialistische mutualiteiten Paul Callewaert heeft het in zijn toespraak uitgebreid over de strijd tegen het coronavirus. Die bezorgt hem een dubbel gevoel van ontgoocheling en hoop.

Het "wrange" gevoel van ontgoocheling schrijft Callewaert toe aan het "wanbeleid ten aanzien van de allerzwaksten in de samenleving". Volgens hem heeft de Vlaamse overheid veel te laat ingegrepen in woonzorgcentra en opvanginstellingen.

De drama's die we in de zorginstellingen hebben meegemaakt dreigen zich voor te doen in de thuissituatie

Paul Callewaert

De topman van de socialistische ziekenfondsen waarschuwt ervoor dat dezelfde situatie zich dreigt voor te doen bij de thuiszorgdiensten. "De drama's, de tragedies die we in de zorginstellingen hebben meegemaakt dreigen zich voor te doen in de thuissituatie. Ook daar moeten de kwetsbare, zorgbehoevende mensen rekenen op de steun en zorg van verzorgend personeel. En ook die mensen worden stiefmoederlijk behandeld".

Solidariteit

Naast ontgoocheling is er volgens Callewaert ook hoop, vanwege de merkbare solidariteit in de samenleving. "Terwijl we sociale afstand houden, komen we dichter bij elkaar. Mensen zijn van nature solidair. Als de nood het hoogst is, zijn we er voor elkaar. De kracht van Vlaanderen zit niet in de klauwen of tanden van de leeuw. De kracht van Vlaanderen komt uit het hart van de leeuw", zegt hij.

Volgens de topman van de socialistische mutualiteiten toont de coronacrisis andermaal het belang van een sterke sociale zekerheid aan. "Het zou nu, door die twee grote crises op goed tien jaar tijd, voor iedereen duidelijk moeten zijn: als gemeenschap staan we sterk door een sterke overheid, door een sterke sociale zekerheid", klinkt het.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  In verband met de woonzorgcentra heeft hij gelijk. Daar heeft de overheid echt schuld aan de vele overlijdens. Mensen in die centra zouden veilig moeten kunnen genieten van hun oude dag. Zeker als men wist dat het virus de ouderen hardt treft, moest hier extra aandacht gegeven worden. Het beleid faalde.

 • Peter Janssen

  Wraakroepend dat die "sterke, vooral vláámse,overheid", de sterke sociale zekerheid de afgelopen jaren al systematisch heeft áfgebroken tot er haast niks is overgebleven.

 • Nadine Abe

  Wie aan de pot zit likt eraan , iedere partij en alle kleuren .

 • André Van Elslande

  Wanbeleid is altijd aan te klagen en met alle middelen te bestrijden. Het zelfde geldt voor de profiteurs en die zijn er altijd geweest en niet alleen bij de zwakste van de bevolking. Tijdens de herstel periode van de crisis het goeie moment om eens deze topic grondig aan te pakken.

 • Remus Bogaert

  Ik zou graag die categorie “allerzwaksten” eens zien en ik bedoel dat op een rationele eerlijke wijze . Ik heb de indruk dat er te pas en te onpas met mensen gejongleerd wordt wegens eigenbelang.