Voorzitter Hof van Cassatie vraagt dat regering ingrijpt om nieuwe instortingen in Justitiepaleis te voorkomen

Belga
Jean de Codt, eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, vraagt dat de regering maatregelen neemt om te voorkomen dat er opnieuw plafonds naar beneden komen in het Brusselse Justitiepaleis. Hij vraagt dat een ploeg werkmannen permanent ter beschikking gesteld zou worden voor het nodige onderhoud. Hij heeft daarover een brief geschreven aan de ministers Jambon en Geens.

In de nacht van dinsdag op woensdag kwam het plafond in de griffie bij het Hof van Cassatie naar beneden. Als dat overdag was gebeurd, was er misschien een gewonde of zelfs een dode gevallen, zegt de Codt in zijn brief aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de Regie der Gebouwen.

Waterlek

De Regie der Gebouwen was nochtans al op 9 augustus op de hoogte gebracht, schrijft de Codt. Een rapport over een waterlek werd toen overgemaakt samen met een nota van de griffier waarin gewaarschuwd wordt voor de dreigende instorting van het plafond. Er is geen enkele maatregel genomen om die "ernstige dreiging" af te wenden en het plafond is 26 dagen na de voorspelling effectief ingestort, schrijft de eerste voorzitter.


"Dit voorval moet ons doen inzien dat de organisatie van het onderhoud van het Justitiepaleis volledig herdacht moet worden", schrijft de Codt. "Er moet snel ingegrepen worden, want de oorzaken die aan de basis liggen van de instorting kunnen overal in het paleis dezelfde gevolgen hebben".

BELGA

De Codt vraagt dat de regering een conservator aanstelt die permanent in het Justitiepaleis aanwezig is en direct een beroep kan doen op een ploeg vaklui, zonder de trage weg van een openbare aanbesteding.

De eerste voorzitter staat open "voor elke andere oplossing die een einde kan maken aan de huidige wanorde".

Photonews6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pierre De Smet

  En wie laat het gebouw zo verloederen of wacht men weer op meer geld van de Vlaamse werkende mens

 • Rik Bogaert

  Beste Mr de Code, het beste zou zijn de boel daar met de grond gelijk te maken. Wij, als gewone werkmens en hebben naar mijn mening nu al genoeg afgedokt om het spel daar te renoveren. Ik ben er 59, en weet al gans mijn leven het justitiepaleis in de steigers staan. Het zou ons allen een pak minder aan belastingen kosten mocht men de boel daar afbreken.

 • Jan Van Rompaey

  Justitie zelf is al ingestort.

 • Jo Van Caenegem

  Die instorting is gewoon symbolisch bedoeld, dus mag ook doorgaan... lol. Wat helpen mortel en stenen, als je de criminelen niet kan bijbenen?

 • Dirk Carriere

  Geef die hard werkende mensen in Brussel toch gewoon een nieuw gebouw, zal sneller klaar zijn en maak van het Jus paleis op het gemakse (mag 50 jaar duren) een museum en cultureel centrum. Voila mijn belasting geld heeft gesproken