Voorzitter Agentschap Inburgering stapt op - dienst stevent af op tekort van 12 miljoen euro

thinkstock
Nadat de waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van het Agentschap Inburgering eerder deze week uit onvrede opstapte, blijkt uit een interne mail dat de dienst tegen 2019 tegen een tekort van 12 miljoen euro zal aankijken, schrijft De Morgen vandaag. "Dit is wanbeheer", stelt een anonieme bron aan de top.

Het verlies is toe te schrijven aan extra opdrachten waar geen financiering tegenover staat maar ook de fusie van twintig lokale vzw's bracht extra kosten met zich mee die niet voorzien waren. Volgens de interne mail zou het Agentschap "eind 2017 afstevenen op een tekort van enkele miljoenen euro. As we niet zouden ingrijpen loopt dit tekort op tot 12 miljoen euro in 2019."

De oorzaak voor deze tekorten zou volgens insiders liggen in de totstandkoming van de fusie zelf. "In de vzw's was veel weerstand tegen de fusie," zegt een bron, "en die heeft men financieel betaald."

Een andere, hooggeplaatste bron binnen het Agentschap noemt de fusie "mislukt door de onbekwaamheid van de directie." "Ze hadden de extra middelen tijdens de vluchtelingencrisis kunnen gebruiken om het deficit weg te werken, maar dat is niet gebeurd. Minister Homans moet elke keer bijpassen met extra budget. Dit is puur wanbeheer."
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel van B

  Hoeveel zijn de weddes van het bestuur in die 20 vzw's?

 • Rushmore Peetermans

  Daar zullen ze weer flink hun zakken gevuld hebben, schaf die handel af diend tot niets, om aanslagen te plegen moeten ze niet inburgeren toch.

 • Pierre Ocreman

  We zulken ons maar weer vasthouden zeker? Overal tekorten, dat beloofd opnieuw in de onze portemonnee.

 • Nim Vnhrn

  Ja jongens , 't is weer zover , ze hebben geld nodig .

 • Wilfried Dylst

  En dit betaald de kleine burger weer .