Voorwoord Carl Devos geschrapt uit boek Tom Van Grieken wegens “te negatief”

Tom Van Grieken en Carl Devos.
Joel Hoylaerts / Photo News / VTM NIEUWS Tom Van Grieken en Carl Devos.
Het voorwoord dat politicoloog Carl Devos had geschreven voor het nieuwe boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is geschrapt. Het resultaat werd als slechte reclame beschouwd, schrijft De Standaard.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In zijn nieuwe boek ‘En nu is het aan ons’ doet de voorzitter van Vlaams Belang uit de doeken hoe hij zijn zieltogende partij opnieuw naar verkiezingsoverwinningen leidde. Hij vroeg professor Carl Devos om het voorwoord te schrijven, die hem vorige maand een tekst bezorgde met de titel ‘De processie van de paljas’, verwijzend naar de uithaal van N-VA-voorzitter Bart De Wever naar Van Grieken, daags voor de verkiezingen van 26 mei 2019.

Kort daarna kreeg Devos het bericht dat zijn tekst te lang was en werd hem gevraagd enkele (kritische) passages te schrappen, onder meer over de spanningen tussen de gematigde en extreme strekkingen binnen de partij. De professor maakte effectief een ingekorte versie, maar de gewraakte passages wijzigde hij nauwelijks. Daarop werd beslist de tekst volledig te schrappen.

Bij het Vlaams Belang wijzen ze naar de uitgeverij (De Blauwe Tijger, red.). Die zou het voorwoord “te negatief” en “slechte reclame” vinden. “De tekst van Devos las als een persoonlijke afrekening met de partij die niet ten dienste stond van het boek”, zegt Tom Zwitsers van De Blauwe Tijger aan De Standaard.

Devos reageert tegenover de krant ontgoocheld. Van Grieken vraagt mij een kritisch voorwoord te schrijven, maar wil het niet publiceren omdat het te kritisch is? En dan hoog van de toren blazen over het recht op vrije meningsuiting.”  Journalist Jan De Meulemeester zal de tekst nu aanleveren.

Lees ook: INTEGRAAL. Het voorwoord mét de passages die Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken liet schrappen uit zijn boek (+)
93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • koen leenknecht

  Een stem voor het vlaams belang is jammergenoeg extra steun voor Paul Magnett en een verzwakking van Vlaanderen . Een groot deel van hun kiezers komt over van de spa dat zegt al genoeg .

 • Karel Van Geel

  We hebben geen voorwoord nodig om dit geloofwaardig boek te snappen. Het is alleszins geloofwaardiger dan de het fake news van de mainstream media.

 • danny janssens

  Commotie rond het boek brengen is het enige wat tvg beoogde want dat is meteen publiciteit voor zijn schrijfsel. Hopelijk is Devos genoeg betaald geweest want intellectueel eerlijk is het niet.

 • Jan Boden

  De leugens van het VB zijn allemaal boven water aan het komen, straks verzuipen nog onder de kiesdrempel.

 • Dick DECOCK

  Waarom heeft Devos dat niet geweigerd ? gezien hij toch andere stroming aanbid.