Voorwaardelijke celstraf voor fotograaf die modellen verkrachtte

THINKSTOCK
Een 52-jarige amateurfotograaf uit Dendermonde die drie jaar lang vrouwen aanrandde of verkrachtte onder het voorwendsel dat ze aan exclusieve seksfeesten in kastelen zouden kunnen deelnemen, is door de rechter in Gent tot een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden veroordeeld. Aan vier slachtoffers die zich burgerlijke partij stelden, moet hij een schadevergoeding betalen.

Via een online contactadvertentie benaderde de Dendermondenaar tussen 2011 en 2014 een dertigtal modellen om deel nemen aan exclusieve seksfeesten in kastelen. Afhankelijk van hoe ver ze wilden gaan, konden de vrouwen enorme sommen per nacht verdienen. De man deed zich voor als 'tussenpersoon' en sprak met de dames af voor een 'casting' in een Gents hotel, waar het misbruik gebeurde.

Het openbaar ministerie eiste een celstraf van 38 maanden, al dan niet met voorwaarden, de rechtbank veroordeelde de amateurfotograaf tot een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden. Uit het vonnis bleek dat het misbruik van een tiental vrouwen bewezen werd. Naargelang het slachtoffer werd hij veroordeeld voor verkrachting met list of aanranding van de eerbaarheid met list. Aan vier slachtoffers die zich burgerlijke partij stelden, moet de amateurfotograaf samen een schadevergoeding van 2.150 euro betalen.

De rechter sprak over een grootscheeps opgezette constructie. Voor de rechtbank was het duidelijk dat de amateurfotograaf de vrouwen valselijk aanzienlijke geldsommen voorspiegelde, om hen ertoe te bewegen seksuele handelingen te dulden. In zijn vonnis laakte de rechter het "gebrek aan respect voor de seksuele integriteit van jonge vrouwen om de eigen seksuele lusten te botvieren".