VOORUITBLIK. Vlaams Belang hoopt op de wederopstanding

Partijvoorzitter Tom Van Grieken en Antwerps lijsttrekker Filip Dewinter.
BELGA Partijvoorzitter Tom Van Grieken en Antwerps lijsttrekker Filip Dewinter.
Voor Vlaams Belang moeten de lokale verkiezingen de wederopstanding van de partij worden na de opdoffer van de parlementsverkiezingen van 2014. Toen veegde de tsunami van N-VA de partij bijna volledig van de kaart. Partijvoorzitter Tom Van Grieken wil in de eerste plaats dat zijn partij vooruitgaat. Bij de voorstelling van de campagneslogan erkende hij dat hij met 10 procent "al heel tevreden" zou zijn. In 2014 haalde Vlaams Belang niet eens zes procent.

Vlaams Belang trekt met de slogan "Eerst onze mensen" naar de kiezer. Hij vat volgens Van Grieken helemaal het dna van de partij samen en huldigt een 'gezond principe': "Zoals ouders eerst voor hun eigen kinderen moeten zorgen, moet een overheid in de eerste plaats voor zijn eigen burgers zorgen", luidt het. Het bezittelijke voornaamwoord ons/onze duikt al sinds Nieuwjaar op in de verschillende slogans van de partij en maakt duidelijk dat de partij de kaart trekt van de identiteit, net zoals N-VA overigens.

De partij dient in een 160-tal Vlaamse gemeenten lijsten in. Dat zijn er heel wat minder dan zes jaar geleden, maar het zijn vooral kleinere gemeenten die de partij links laat liggen. Vlaams Belang maakt zich sterk dat 80 procent van de Vlamingen op Vlaams Belang zal kunnen stemmen. Voor de provincieraad worden overal volledige lijsten ingediend. Voorts komt de partij ook op in 5 van de 19 Brusselse gemeenten.

Kost opvang asielzoekers vs pensioenen

Het programma dat Vlaams Belang naar voren schuift, oogt herkenbaar. Zo moeten burgemeesters de mogelijkheid krijgen om te beslissen of ze asielzoekers in hun gemeente toelaten of niet, moet er een beperking komen van de instroom van niet-Europeanen in de sociale woningen en mag enkel Nederlands de voertaal zijn op school. Ook zet de partij zich af tegen lage-emissiezones en pleit ze voor de rechtstreekse verkiezing van burgemeesters. Die toon trekt Vlaams Belang door in vier campagnefilmpjes met een emotionele ondertoon, waarin de hoogte van de pensioenen bijvoorbeeld wordt afgezet tegen de kostprijs van de opvang van asielzoekers.

Traditioneel wordt uitgekeken naar het resultaat van het Vlaams Belang in Antwerpen, de bakermat van de partij, en meer in het bijzonder naar kopstuk Filip Dewinter. Het is sinds 1994 al de vijfde keer dat Dewinter de Antwerpse lijst trekt. Maar sinds de verkiezingen van 2006, toen Vlaams Belang met 33,5 procent ei zo na even groot werd als de sp.a van Patrick Janssens en Dewinter ruim 62.000 voorkeurstemmen kreeg, is de aanhang geleidelijk afgekalfd tot zowat 10 procent zes jaar geleden. Dewinter haalde toen nog 17.000 voorkeurstemmen.

Ongetwijfeld zal ook gekeken worden naar de score van Dewinter in de stad en het aantal stemmen dat partijvoorzitter Tom Van Grieken in de havenstad haalt als lijsttrekker voor de provincie. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.304 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willy verbeeck

  Velen geloven blijkbaar het fabeltje dat een stem voor het VB een verloren stem is, wie brengt die onzin toch uit.

 • johan vankeirs

  Het zal nu wel meer dan nodig zijn.Misschien gaan daardoor de ogen en oren open van de andere partijen.De politiek zit echt in een ivoren toren en heeft alle inspraak van de burger verworpen.Hoe is het mogelijk!

 • Gaston Armi

  Het wordt VB, of binnen enkele jaren burgemeesters van vreemde herkomst. Voor zij die nog niet wakker zijn, wrijf uw ogen uit en zie wat de andere partijen ervan gemaakt hebben.

 • DIRK VAN DESSEL

  Eigen sibbe genoten zijn zich terdege bewust van het evidente feit dat er maar één enkele partij wel bekommerd is om de nek uit te steken om hun billijke belangen behartiging waar te nemen ; de rest doet maar alsof ter intentionele misleiding. Dit kunnen we hen zuur laten opbreken vermits ze toch altijd raaskallen over vermeende "verzuring".

 • Gaston Armi

  De enige partij die een stem verdient. De andere zijn niet te vertrouwen met de N-VA op kop.