VOORUITBLIK. PVDA mikt op doorbraak in de centrumsteden

PVDA-kopstukken Peter Mertens (lijsttrekker in Antwerpen) en Raoul Hedebouw (lijstduwer in Luik).
BELGA PVDA-kopstukken Peter Mertens (lijsttrekker in Antwerpen) en Raoul Hedebouw (lijstduwer in Luik).
De PVDA mikt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober op de centrumsteden. Een zetel in zoveel mogelijk gemeenteraden is de doelstelling, al plakken de communisten er geen concreet cijfer op. "Maar we voelen dat we het tij mee hebben. In Gent, Antwerpen, Leuven, Sint-Niklaas, Kortrijk of Mechelen moeten we een zetel kunnen halen", zegt partijwoordvoerder Tom De Meester, zelf lijsttrekker in Gent.

De PVDA/PTB - de enige overblijvende eenheidspartij in België - kon in 2012 in Vlaanderen vooral in Antwerpen een kleine doorbraak forceren, met 8 procent en 4 zetels in de gemeenteraad. Met voorzitter en Vlaams kopstuk Peter Mertens in de rangen, blijven de koekenstad en haar districten ook dit jaar een van de speerpunten, ondanks het vertrek van Borgerhouts schepen Zohra Othman na een meningsverschil met de partijtop. 

De stad heeft een "belangrijke symboolwaarde" voor de extreemlinkse partij, zegt woordvoerder De Meester. "Alle ogen zijn op Antwerpen gericht, omdat Bart De Wever er de plak zwaait". Mertens kan daar mee aan de wieg staan van een alternatief, klinkt het. Hij moet in 2019 het eerste Vlaamse PVDA-kopstuk in het parlement kunnen worden.

Niet alleen de stad, maar de hele provincie Antwerpen is voor de PVDA een prioriteit. De partij komt ook in steden als Turnhout, Mechelen en Mol op, en wil ook daar zoveel mogelijk zetels in de gemeenteraad kunnen veroveren.

Centrumsteden als belangrijkste doel

Daarnaast mikken de communisten vooral op de centrumsteden. "We willen op zoveel mogelijk plaatsen doorbreken, en dat betekent in eerste instantie in zoveel mogelijk gemeenteraden zetelen", legt De Meester uit. "Het is moeilijk om te voorspellen hoe ver we precies zullen springen, maar we voelen dat we het tij mee hebben. In Gent is de ambitie bijvoorbeeld om zeker een zetel te halen, en dat zou ook in Leuven, Sint-Niklaas, Kortrijk of Mechelen moeten lukken."

Qua thema's ziet de PVDA het in oktober iets groter dan het lokale niveau. De partij vroeg de inwoners van verschillende steden dit voorjaar naar de thema's die hen wakker houden, en daarbij kwamen vooral armoede, ongelijkheid, luchtkwaliteit, mobiliteit, wonen en pensioenen naar voren, onderwerpen waar ook het Vlaamse en federale niveau heel wat in de pap te brokken hebben. "We zien de verkiezingen van 2018 en 2019 eigenlijk als één langgerekte moeder der verkiezingen", zegt De Meester. "Er zit altijd wel een nationale kant aan, dus wij gaan met het bredere verhaal richting oktober."

Uniforme standpunten

De partij trekt in veel steden dan ook met een aantal uniforme standpunten naar de kiezer. Meer investeren in sociale woningen en goedkope huurwoningen is er daar één van, maar de communisten pleiten bijvoorbeeld ook voor gratis openbaar vervoer.

In Wallonië staat de partij traditioneel iets sterker. De PTB zette er bij de regionale en federale verkiezingen van 2014 een goed resultaat neer, en hoopt dat nu ook lokaal te kunnen bevestigen. De partij wil zich - sterker of voor het eerst - verankeren in vijftien Waalse steden, waaronder traditionele bolwerken als het Luik van mediageniek Kamerlid Raoul Hedebouw en Charleroi, maar ook Herstal, La Louvière of Hoei. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maxime Vanmaercke

  Zielig. Minder werken...meer verdienen. Socialisme in het kwadraat. Iets beloven is één maar waar de centen halen is twee...

 • Marco Maerten

  Johan Lanoot,net als vele anderen laat ook jij je naaien door misleidende quotes over 'communisme'.Ook aan u:lees eens Karl Marx. Dit staat alvast niet voor wat u beweert inzake Mao,Stalin..enz.Allemaal dooddoeners om het consevatief gedachtegoed in stand te houden.Ik daag de onderdrukkers uit,u geeft ze net de pap in de mond!

 • Jan Vannuffelen

  Jaja Jan Jansens iedereen veel geld en niemand die moet werken , dat moet het paradijs zijn . Droom verder man , voor niets gaat de zon op .

 • william Masson

  @ Beelen Danny nee tuurlijk niet het oude communisme was het USSR het nieuwe is Venezuela . Echt een wereld van verschil. Vergeet het maar .

 • Dikke Van Aarschot

  geschiedenis heeft geleerd dat het kan werken zolang de basis mag beslissen als er een nummer 1 komt zoals we in Rusland gezien hebben is het voorbij, dat moet goed gecontroleerd worden. Maar eigenlijk geld dit voor elke partij, ze moeten de basis laten beslissen maar nee eens ze er aan zijn denken ze alleen dat hun gedachte goed heilig is daar wringt de schoen met elke volksvertegenwoordiger