VOORUITBLIK. Open Vld wil meer blauw in de centrumsteden

Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten op de fiets samen met Mechels burgemeester Bart Somers. Zullen de liberalen in Vlaanderen mee kunnen profiteren van zijn populariteit?
OPENVLD Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten op de fiets samen met Mechels burgemeester Bart Somers. Zullen de liberalen in Vlaanderen mee kunnen profiteren van zijn populariteit?
Open Vld mikt bij de gemeenteraadsverkiezingen op succes in de centrumsteden. De liberalen willen de sjerp in Mechelen en Kortrijk behouden en zetten hoog in op Oostende en Gent. Een goede uitslag in de steden moet de partij een boost geven voor de parlementsverkiezingen van 2019.

"We moeten écht ambitieus durven zijn", zei partijvoorzitster Gwendolyn Rutten enkele weken geleden, toen de liberale lijsttrekkers van de dertien Vlaamse centrumsteden - aangevuld met Vilvoorde en Brussel - in Mechelen verzameld waren. In zeven van die vijftien steden zit Open Vld nu mee in het bestuur en dat moeten er meer zijn. Het aantal burgemeesters in die steden moet van twee naar vier. In heel Vlaanderen levert Open Vld zowat zeventig burgemeesters.

Bart Somers, de blauwe "sterburgemeester" verdedigt zijn sjerp in Mechelen. Vincent Van Quickenborne doet hetzelfde in Kortrijk. Hij realiseerde zes jaar geleden een krachttoer aan de Leie, door er de "katholieken" voor het eerst in bijna 150 jaar naar de oppositie te verwijzen.

In Oostende hopen de liberalen de socialisten van Johan Vande Lanotte van de troon te stoten. Ze rekenen daarvoor op Bart Tommelein, die zijn ministerportefeuille afstaat als hij burgemeester wordt. Tommelein is momenteel viceminister-president in de Vlaamse regering.

Bart Tommelein hoopt in Oostende Johan Vande Lanotte van de troon te kunnen stoten.
BELGA Bart Tommelein hoopt in Oostende Johan Vande Lanotte van de troon te kunnen stoten.

Kans voor De Clercq?

Door het vertrek van de populaire Daniël Termont (sp.a) ziet Mathias De Clercq zijn kans schoon om in Gent de sjerp te grijpen. Partijvoorzitter Rutten ziet Mercedes Van Volcem in Brugge en Jo De Ro in Vilvoorde ook als kanshebbers voor het burgemeesterschap.

Staatssecretaris Philippe De Backer trekt voor de eerste keer de Antwerpse lijst. Hij moet beter doen dan de 5,5 procent die de Open Vld-lijst van Annemie Turtelboom in 2012 in de Scheldestad haalde.

In Aalst is Jean-Jacques De Gucht voor de tweede keer de kopman die moet proberen de liberalen in de meerderheid te krijgen. In Hasselt, Roeselare en Turnhout moeten nieuwe lijsttrekkers hetzelfde doen. In Leuven trekt Rik Daems opnieuw de lijst.

Een goed resultaat in de steden moet de partij op weg zetten om haar ambities in 2019 waar te maken. Voorzitter Gwendolyn Rutten zei al meermaals dat Open Vld de ambitie moet hebben om over CD&V te springen en de tweede partij van Vlaanderen te worden.

Mathias De Clercq en Jean-Jacques De Gucht, respectievelijk lijsttrekker in Gent en in Aalst.
BELGA Mathias De Clercq en Jean-Jacques De Gucht, respectievelijk lijsttrekker in Gent en in Aalst.

Morgen: PVDA mikt op doorbraak in de centrumsteden - Vlaams Belang hoopt op de wederopstanding

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jo vandenberghe

  Als ze politie bedoelen met blauw,akkoord.Maar hun partij kunnen we missen als de pest.

 • Bruno Suykens

  Met alle respect voor de mensen die hebben gereageerd op dit artikel. Ik had stilletjes gehoopt dat er niemand zou reageren. Ze zijn onze aandacht niet waard.

 • guido vermeyen

  Die blauwe kiekens denken werkelijk dat ze voortdurend het warme water uitvinden, vooral dat Mechelaartje is nogal vol van zichzelf...is zijn studententijd vergeten, laat het me daarbij laten, met zijn "spitsbroeder" quikie van Kortrijk...was niet mooi.

 • Anne Callebaut

  Ze willen meer blauw op straat,welke partij vraagt dit al jaren??? Het VB natuurlijk,doe er dan iets aan blauwe graaiers.

 • Bob Bedford

  Sorry maar meer blauw in de steden dat roepen de politici nu al 30 jaar...blijkbaar denken ze dat de mensen snel vergeten...Het is toch steeds hetzelfde liedje...veel beloven, maar weinig tot niets realiseren...en het straffe is: er komt steeds minder blauw in de steden...je moet al veel moeite doen om ergens een politieagent te vinden op straat...soms sjezen ze eens voorbij in hun auto...maar te voet op straat ??? Of met de fiets ???