Voortaan ook psychologen of ergonomen op de werkvloer

THINKSTOCK
Voortaan kunnen in ondernemingen niet alleen bedrijfsartsen ingeschakeld worden, maar ook bijvoorbeeld psychologen of ergonomen. Dat is het gevolg van een hervorming van de arbeidsgeneeskunde en preventiediensten, waarover vrijdag twee koninklijke besluiten zijn gepubliceerd. Ook kan een werknemer vragen om de stress op zijn arbeidsplaats "te meten".

Er komt door de hervorming voor alle werknemers eenzelfde basistarief dat werkgevers moeten betalen aan hun externe preventiedienst. Hierdoor kunnen naast bedrijfsartsen ook andere preventiedeskundigen evenwaardig worden ingezet. Het gaat om bijvoorbeeld psychologen, ergonomen, toxicologen of veiligheidsingenieurs. "Met deze hervorming wordt een grote stap gezet naar een multidisciplinaire aanpak van preventie op de arbeidsplaats", zegt de christelijke vakbond.

Het inzetten van bijvoorbeeld een psycholoog was in theorie ook mogelijk voor de hervorming, maar de tariefstructuur was daar niet op voorzien. In de praktijk bleken enkel middelen beschikbaar voor het klassieke medisch onderzoek. De hervorming voorziet in de afschaffing van het verplicht medisch onderzoek voor bepaalde beroepen, zoals bijvoorbeeld beeldschermwerkers. Naar schatting 100.000 verplichte medische onderzoeken zullen wegvallen, zegt Herman Fonck, hoofd ondernemingen bij het ACV. Door de nieuwe tariefstructuur zullen psychologen of ergonomen wel betaalbaar worden.

Ook voor de individuele werknemers zij er wijzigingen. Wie arbeidsongeschikt is, kan tijdens de ziekteperiode op eigen initiatief de arbeidsgeneesheer raadplegen over de hervatting van het werk of de aanpassing van de arbeidspost.

Er komt ten slotte ook een nieuwe regeling voor psychosociale risico's. Elke werknemer kan een deskundige vragen om desnoods op de werkvloer na te gaan wat de psychosociale risico's - die leiden tot stress - zijn op zijn werkplaats, legt nationaal ACV-secretaris Mathieu Verjans uit.