Voorstellen van Groen in Antwerpen niet aanvaard: “Dit zijn politieke spelletjes”

Bart De Wever.
Laenen Bart De Wever.
De twee resoluties die Groen in de Antwerpse gemeenteraad indiende zijn weggestemd. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) weigerde tijdens een gemeenteraad “in lopende zaken” engagementen voor de toekomst aan te gaan. Ook de andere fracties hadden kritiek op het manoeuvre.

Tijdens de Antwerpse gemeenteraadszitting diende Groen zoals aangekondigd twee resoluties in, enerzijds rond een autoluwe binnenstad en anderzijds rond betaalbaar wonen. Het manoeuvre werd vooraf al gezien als een manier om de N-VA van burgemeester en formateur Bart De Wever te dwingen om kleur te bekennen rond die thema’s.

“Geen symbooldossiers”
Antwerps Groen-kopman Wouter Van Besien wilde van de voltallige raad weten of ze een officiële oproep wilden doen aan het volgende stadsbestuur om werk te maken van een autoluwe binnenstad en betaalbaar wonen. “De komende weken bepalen hoe deze stad zal worden vormgegeven en ik word daar overal op aangesproken, dus wil ik het er hier in het ‘centrum van de democratie’ ook over hebben”, stelde Van Besien. “Dit is een kans voor de fracties om te tonen wat ze vinden dat er inhoudelijk moet gebeuren en om de oproep tot verzoening van de burgemeester te beantwoorden.”

“Dit zijn trouwens geen symbooldossiers, zoals het aangekondigd werd in de pers. Voor ons zijn dit belangrijke maatregelen voor de bevolking. Als het ons om de coalitievorming te doen zou zijn, dan zouden ook de combinerende functies van onze burgemeester aan bod komen.”

Wouter Van Besien.
Laenen Wouter Van Besien.

“Slecht politiek theater”
  De andere fracties zagen er echter vooral “slecht politiek theater” in, zoals Filip Dewinter (Vlaams Belang) het onder meer verwoordde. PVDA-kopman Peter Mertens sprak van politieke spelletjes. “De onderhandelingen gebeuren hier voor de camera’s.” 

Filip Dewinter.
Laenen Filip Dewinter.

“Aan een ontslagnemende gemeenteraad wordt hier gevraagd om de lijnen uit te zetten voor de volgende legislatuur”, merkte afscheidnemend sp.a-raadslid Toon Wassenberg op. “Het is tijd dat de twee fiere winnaars van de verkiezingen met elkaar in gesprek gaan. Onderhandelen doe je aan de onderhandelingstafel.”

“Koken doe je niet voor de camera”
De Wever sloot zich daar bij aan. “Koken doe je niet voor de camera -dat is gênant- maar in de keuken”, verwees hij met een knipoog naar de verkiezingsreportages van Paul Jambers. “We zijn in lopende zaken, de raad legt nu niet vast wat er de komende jaren moet gebeuren. Ik kan jullie echter wel geruststellen: de onderwerpen die jullie aansnijden komen uitgebreid aan bod in de informatiegesprekken van deze week. Hopelijk kunnen we daar concreet uitgewerkte ideeën met elkaar aftoetsen en kunnen we proberen daar samen iets moois van te maken.” 

“Deze antwoorden zijn geen verrassing”, riposteerde Van Besien. “Maar wat wordt hier eigenlijk gezegd? Dat belangrijke beslissingen in de achterkamer genomen moeten worden. Op deze plek niet spreken over wat er de komende jaren moet gebeuren, is los van de realiteit.”

“’t is bijna Kerstmis hier”
“Het is niet meer aan deze raad om de bakens voor zes jaar uit te zetten”, reageerde De Wever al vooraf voor de camera van VTM Nieuws. “Maar u moet me voor de rest geen uitspraken meer ontlokken. We zijn in volle pacificatie. ‘t Is bijna Kerstmis hier.”

De Wever ontving eerder op de dag een Open Vld-delegatie als begin van zijn tweede informatieronde. Later deze week volgen nog CD&V, sp.a en Groen. Vlaams Belang en PVDA zijn niet meer uitgenodigd. 

Photo News295 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Yogaman

  Natuurlijk is het een politiek spelletje. Een wie heeft dat spelletje opgestart?

 • Karel Van Beeck

  Wat zal het morgen weer met De Wever zijn? Altijd wat!

 • Marc Camp

  Hier vele reacties die niets weergeven waar je iets mee kunt doen. Het is meestal geroep en getier langs de zijlijn. Dat groen niet echt staat te trappelen om mee te besturen wisten we al. Hopelijk houd de SPA haar been ook stijf. Laat die geweldige strateeg maar eens afzien met 2 onbetrouwbare partners. P.s. Zijn partij zit daar ook vol mee.

 • Chris Devlaeminck

  Diegene die VB gestemd hebben vinden dus dat in Antwerpen de N-VA verder het beleid moet voeren? Met hun VB weliswaar. Wel dan hadden die maar N-VA moeten stemmen. Ik stem N-VA van in hun beginjaren. Maar als ze samengaan met het VB verliezen ze mijn stem volgend jaar. Geen partijkaart meer. En ik zal niet de enige zijn.

 • Rik Connaerdt

  Het VB heeft er wel een geweldige kans laten liggen om het cordon sanitair te doorbreken: ze hadden het voorstel van Groen moeten steunen. VB + Groen, 1 strijd voor gezonde lucht.