Voorstel van Magnette voor een noodregering meteen neergesabeld

Paul Magnette en Wouter Beke
RTBF / Belga Paul Magnette en Wouter Beke
CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet te spreken over het idee van PS-kopstuk Paul Magnette om een noodregering voor één jaar te vormen. “Een regering wordt aan tafel gevormd, niet op de radio of tv”, reageerde hij in De Ochtend (Radio 1). Beke riep de PS ook op om het werk van de informateurs niet te bemoeilijken. “Voor zover ik weet is Paul Magnette geen informateur.”

Volgens de CD&V-voorzitter worstelt de PS met de communisten. Hij wees erop dat de PS een grote fractie vormt in de Kamer en dus ook de verantwoordelijkheid heeft bij het vormen van een regering. “Iedereen moet beseffen dat de campagne voorbij is”, voegde hij er nog aan toe.

Beke erkende dat de cdH de puzzel nog moeilijker gemaakt met de beslissing om in geen enkele regering te stappen. Maar volgens hem is de keuze van cdH vooral belangrijk voor de regeringsvorming aan Franstalige kant.

Ook voor Groen is het voorstel van Magnette niet de juiste methode en komt het ook niet op het juiste moment. De partij wijst erop dat men nog niet begonnen is met het proberen te vormen van een regering. "PS neemt continu de vlucht vooruit. De campagne is gedaan; dit is noch de juiste methode, noch het juiste moment voor zo'n ideeën", klinkt het in een korte reactie.

Minachting

Bij Vlaams Belang is men ‘not amused’. “Dit is een coup tegen de Vlaamse democratie”, zegt Kamerlid en Vlaams Belang-ondervoorzitter Barbara Pas. Volgens Pas levert Magnettes voorstel het zoveelste bewijs dat de Belgische constructie inherent fout zit. “Ondanks het oorverdovende signaal van de Vlaamse kiezer is het nu al duidelijk dat men paarsgroen aangevuld met CD&V in de steigers probeert te zetten. Een linkse belasting- en immigratieregering dus, zonder democratisch draagvlak in Vlaanderen. Een dergelijke ‘noodregering’ getuigt van een absolute minachting voor de Vlaamse kiezer.”

Dat CD&V-voorzitter Beke de piste Magnette niet uitsluit, voedt bij Pas de vrees dat het spook van het zogenaamde staatsmanschap opnieuw ronddwaalt in de Wetstraat. “In wezen heeft het echter niets met staatsmanschap, maar alles met primaire machtshonger te maken”, klinkt het.

Bij N-VA wil men geen reactie kwijt. "Over de formatiegesprekken bewaren wij de discretie", laat de partijwoordvoerder weten.

“Soms zijn voorstellen zo compleet naast de kwestie, dat het gewoon geen zin heeft om er zelfs maar commentaar op te geven”, stelde Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten op Twitter.
193 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  De voorwaarde om NVA en VB samen te laten regeren is. Samen beslissen en durven doorgaan in feit dat de geldstroom naar de Walen moet stoppen. Dat moeten die beide partijen toch beseffen ? Daarom hebben de mensen op jullie gestemd . De Vlaming moet al decennia gaan werken om de Franstalige te onderhouden. Laat ze zelf hun boontjes doppen. Vlaanderen zal er wel bij varen . En Vlaanderen zal er ook wel bij varen.

 • Gerd Van nieuwenhove

  En toch heeft deze man gelijk ...... We hebben geen enkele bekwame politieker ! Ze zitten allen met een groot ei voor nieuwe verkiezingen ?

 • jos duriau

  Wanneer gaat men in dit land eens begrijpen dat we met 1 regering voldoende hebben , nu is het enkel maar moeilijk omdat er teveel regeringen (postjes) te vormen zijn. Met 1 regering zal dat veel vlotter gaan ,waarom hebben we 4 ministers nodig voor hetzelfde , vorm een regering met specialisten een econoom als minister van economie enz. Betrek ook de universiteitproffen daarin , geef hen een goede wedde , zal goedkoper zijn dan 70 ministers te betalen in dit land.

 • Bernard Beckers

  PS staat voor Partie Separatist, ze willen enkel het Vlaams geld en dan moeten we maar zwijgen. Dit kan in Belgie daar de sint-Michiels akkoorden een kluwen van structuren waar politieke mandaten aan vast hangen die enkel de portefeuille van de politici dien en op geen enkele wijze het volk of enige vorm van deugdelijk bestuur. Verantwoordelijkheden zijn eenvoudig af te wimpelen en het is vooral ik eerst ten koste van Belgie dat een duidelijk leiderschap nodig heeft.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Waarom moet er zo dringend een regering zijn? 541 dagen zonder ging toch ook. Maar dan was het ok omdat er nog een extra regeringtje moest verwezenlijkt worden waar nu vnl PS de plak zwaait.