Voorstel Groen: minstens 1.140 euro pensioen voor iedereen

De Groenen stellen voor dat iedereen minstens 1.140 euro pensioen per maand krijgt.
thinkstock De Groenen stellen voor dat iedereen minstens 1.140 euro pensioen per maand krijgt.
Of je nu gewerkt hebt of niet, als het van Groen afhangt, krijgt iedereen straks minstens 1.140 euro pensioen. Heb je een volledige loopbaan achter de rug? Dan mag je rekenen op zeker 1.500 euro.

De groenen hebben hun pensioenplannen klaar. Het opvallendste voorstel is een basispensioen van minimaal 1.140 euro voor iedereen. Dat bedrag loopt op naarmate je (meer) gewerkt hebt. Wie 45 jaar actief was, zou minstens 1.500 euro moeten overhouden. Het gaat daarbij niet per se om effectief gewerkte jaren: ook periodes van werkloosheid en ziekte- of zorgverlof tellen mee in de berekening. Met dit idee wil Groen senioren uit de armoede halen. Volgens Statbel liep vorig jaar 16% van de Belgische 65-plussers het risico financieel niet rond te komen.

Groen pleit dus niet alleen voor een verhoging van het minimumpensioen (van 1.254 euro na een volledige loopbaan tot 1.500). “Drie op de tien gepensioneerden hebben daar vandaag geen recht op, omdat hun loopbaan te kort was", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt. "Als je het minimumpensioen verhoogt, heeft dat dus geen effect voor die groep." Er bestaat vandaag al een vangnet voor arme gepensioneerden: de inkomensgarantie voor ouderen (IGO). Maar volgens Groen zit dat systeem te complex in elkaar en bovendien zijn er voorwaarden aan verbonden. "Het basispensioen is een échte garantie tegen armoede."

Volgens pensioenexperte Ria Janvier (UAntwerpen) is het plan echter onbetaalbaar. "Klopt niet", zeggen de groenen. De partij schat de kostprijs op 1,4 miljard euro.

Wat vindt de expert van het voorstel van Groen? Lees het in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
210 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christel Bastiaens

  Ik lees hier verder onder dat er op groen en op de nva niet meer moet gestemd worden . Dan vraag ik mij af op wie moeten we nog stemmen ze beloven veel maar is er geld voor . Ik denk dat ik niet meer weet op wie ik moet stemmen er is geen enkele partij die iets kan doen met zo'n groot gat in de begroting .En dat gat is gemaakt door alle partijen . Dus steek je kop niet in het zand het haalt niks uit .

 • walter verkest

  Minstens 1500 euro voor mensen die volledige loopbaan hebben ook zelfstandigen . Voor de politiekers geen uitstap vergoeding meer en pensioen van min 65 percent minimum en ministers van staat hun schandalig inkomen afnemen en een pensioen van Max 2500 euro per maand . Dat zou pas een voorstel zijn en moeten zijn groene weldoeners .

 • John De roo

  Mensen leer eens lezen , er staat minstens 1140 voor iedereen. Er staat niet dat iedereen hetzelfde pensioen gaat krijgen.

 • leon Van loock

  hoe kan men voorstellen ik heb 46 jaar gewerkt is het dan ook voor mij een armoede pensioen er zijn werkloze die meer per maand krijgen uitbetaald

 • Baldr VanHoek

  Voor diegene die hun verstand denken te gebruiken. Hoe financieren ze het begrotingstekort sinds decennia? Niet... terwijl als je het herverdeelt een grotere besteding en geldstroom terugvloeit in economie kiest men nu voor duistere gekapitaliseerde schulden die zogenaamd het werk waren van de SOSSEN. Maar het blijkt dat ondertussen de technologische revolutie die komende is gewoon onbekend is. Dat brengt veel welvaart en opbrengst.

Video