Voorrangsregels op komst voor waterverbruik bij extreme droogte

De overheid zal een verbod voor waterverbruik kunnen opleggen voor niet-dringende behoeften.
ANP XTRA De overheid zal een verbod voor waterverbruik kunnen opleggen voor niet-dringende behoeften.
Er komen voorrangsregels voor wie recht heeft op water in geval van erge droogte. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). 

Er zijn duidelijke regels nodig, aldus Schauvliege, voor wie in geval van extreme droogte voorrang krijgt op water. Vandaag bestaat zo'n regelgeving niet, er worden allerlei ad-hocmaatregelen genomen. "Absolute voorrang zal er zijn voor drinkwater- en voedselproductie", stelt de minister. Onderaan de lijst zullen niet-dringende zaken staan. "Ik denk bijvoorbeeld aan een carwash". De overheid zal ook een verbod voor waterverbruik kunnen opleggen voor dergelijke niet-dringende behoeften.

De voorrangsregels voor waterverbuik maken deel uit van een bijsturing van het bestaande waterplan. De overheid is volop bezig met een evaluatie na de extreme droogte van deze zomer. Behalve een voorranglijst zal er ook werk worden gemaakt van bijkomende bufferbekkens om water op te vangen en worden ook de regels voor het oppompen van water herbekeken. De overheid zal ook meer inzetten op sensibilisering. "Het hele jaar door, niet alleen tijdens periodes van droogte".

De minister zei dat in de marge van een voorstelling van een belofte die negen Belgische bouwers donderdag hebben gemaakt. De brouwers - onder wie AB InBev en Alken-Maes - engageren zich om tegen 2022 hun waterverbuik te laten dalen. "Dit is een mooi voorbeeld van hoe we ons waterverbruik kunnen verminderen", stelt Schauvliege. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lars vandenberge

  Zouden ze in de eerste plaats niet eens zorgen voor genoeg capaciteit in droge periodes te voorzien vooraleer lijsten aan te leggen over wie drooggelegd zal worden. Zitten wij hier in een derde wereldland? Begin maar eens met het schrappen van alle mandatarissen in de intercommunales.

 • Daisy Vanreet

  Eens te meer schudt de minister haar verantwoordelijkheid af. Er is infrastructuur nodig om de bevoorrading te verzekeren, maar dan worden weer andere (grond)belangen geschaad. Gisteren stond half de provincie onder water, zorg dat het niet verloren gaat, in plaats van onnozele praat te verkopen.

 • nand nuyts

  Eerste regel voor CD&V, mogen geen zwembad meer vullen.

 • Albert Hendrix

  Ze zeggen dat het water van de zeeën aan het stijgen is waarom geen ontzilting van het zeewater en gebruiken voor de tuinders en besproeien van tuinen enz.

 • jan arnouts

  die joke heeft nu echt niks te doen betalen wij hiervoor belastingen? om na te gaan welke voorrangsregels er gelden voor watergebruik. jonge jonge jonge toch get a life zou ik zeggen