Voormalige onthaalmoeder moet terechtstaan voor mishandelen baby

Een voormalige onthaalmoeder uit Lembeek (Halle) zal binnenkort moeten terechtstaan omdat ze in 2011 een van de kinderen waarop ze paste, zou mishandeld hebben. De vrouw zelf ontkende indertijd dat ze het kind had geslagen of dooreengeschud maar bracht wel een tijdlang in de cel door. Bijna vijf jaar na de feiten heeft de Brusselse raadkamer haar nu naar de correctionele rechtbank doorverwezen.

De vrouw werkte vier jaar lang als onthaalmoeder zonder dat er sprake was van enig incident, maar in januari 2011 belde ze de hulpdiensten omdat er iets mis was met een van de kinderen waarop ze paste. De zes maanden oude baby werd zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis in Halle, maar vrijwel onmiddellijk overgebracht naar het UZ Gasthuisberg in Leuven. Artsen moesten daar verschillende schedelboringen uitvoeren om het leven van het kind te redden.

Nog dezelfde avond werd de onthaalmoeder opgepakt voor verhoor omdat het vermoeden bestond dat ze het kind hardhandig door elkaar had geschud. De vrouw zelf ontkende dat maar werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan een minderjarige. Na enige tijd kwam de vrouw vrij maar het onderzoek liep verder.

Dat onderzoek werd uiteindelijk pas begin 2015 afgesloten, waarna de raadkamer de vrouw besloot door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Daar zal ze moeten terechtstaan voor opzettelijke slagen en verwondingen, met arbeidsongeschiktheid, aan een minderjarige, door een persoon die de minderjarige onder zijn bewaring had.