Voormalige coalitiepartners pleiten voor btw-verlaging horeca

Beeld ter illustratie. De tijdelijke btw-verlaging krijgt volgens de vier partijen best groen licht voor de heropening van de horeca.
Getty Images Beeld ter illustratie. De tijdelijke btw-verlaging krijgt volgens de vier partijen best groen licht voor de heropening van de horeca.
De voormalige 'Zweedse' coalitiepartners N-VA, MR, Open Vld en CD&V hebben een wetsvoorstel klaar om de btw in de horeca tijdens de coronacrisis te verlagen naar 6 procent. Dat moet de sector, die zo goed als volledig gesloten is sinds de eerste coronamaatregelen, financiële ademruimte geven.

De horeca moet al sinds halfweg maart de deuren sluiten om de verspreiding van het virus in te dammen. Een concreet perspectief op een heropening is er vandaag nog niet. Om de restaurants en cafés toch wat extra ademruimte te bieden, en faillissementen en jobverlies te voorkomen, stellen de vier partijen voor de btw tijdelijk te verlagen naar 6 procent.

Horecacoalitie

N-VA, MR, CD&V en Open Vld samen komen niet aan een meerderheid in de Kamer om het voorstel goedgekeurd te krijgen. Ze roepen andere partijen dan ook op zich bij de "horecacoalitie" aan te sluiten. Het viertal benadrukt ook dat de btw-daling best groen licht krijgt voor de heropening, om de sector duidelijkheid en zekerheid te bieden.

In Vlaanderen werken zowat 80.000 mensen in de horeca. 

Lees meer: 

Econoom Peter De Keyzer windt er geen doekjes om: “Eén op drie restaurants en cafés zal niet meer opengaan”(+)

Heropeningsplan Horeca Vlaanderen overtuigt niet alle uitbaters: “Mag het alsjeblieft nog gezellig blijven?”(+)
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chantal D'haenens

  Hoe sommige denken die zitten er niet in dat is duidellijk. Hoe moeten we open gaan. 55m2 café. Mijn gezellige café tje was voor de carona leefbaar. Ik doe zlles alleen. Waar sta ik NU.

 • Jennifer Peeters

  Gisteren Peter Goosens bezig gezien op TV. Hij wil een BTW verlaging van 6% maar wil ook dat zijn prijzen hetzelfde blijven. Moet de belastingbetaler nu echt blijven opdraaien om die rijken nog meer te geven?

 • jean donny

  Ongehoord ! De prijs zal niet zakken integendeel nog stijgen ondanks een verlaging BTW, betekent gewoon dat de gewone man meer belastingen zal moeten ophoesten hoe dan ook ! Subsidies allerlei verdwijnen snel in verkeerde zakken.

 • Benny Buyst

  Wanneer de prijzen dan niet zakken,een oplossing : er wegblijven.

 • Benny Buyst

  Wanneer de prijzen dan niet verlaagd worden moet men er wegblijven.