Voormalig VRT-topman Paul Lembrechts moet moederbedrijf Brantano redden van ondergang

Belgie, Brussel, 10/11/2017.Paul LembrechtsVRT-ceo
Tim Dirven Belgie, Brussel, 10/11/2017.Paul LembrechtsVRT-ceo
Bij modegroep FNG, bekend van onder meer Brantano, wordt de volledige directieraad vervangen. Nadat Dieter Penninckx eerder al was vertrokken, verlaten ook medestichters Anja Maes en Manu Bracke het bedrijf. Paul Lembrechts, tot begin dit jaar topman van de openbare omroep VRT, wordt CEO ad interim. “Het werd hoog tijd dat de oude top van FNG buitenspel werd gezet”, reageert vakbondsman Sven De Scheemaeker (ACV).

Lembrechts vervangt Yves Pollé, die minder dan een maand geleden nog was binnengehaald om FNG tijdelijk te leiden. Komen ook in de directieraad: Richard Turk (managing director van FNG Nederland) en Nathasja Van Bael (financieel directeur).

De modegroep (met onder meer nog Miss Etam en CKS) zit in moeilijke papieren door de coronapandemie en verplichte sluitingen, maar er is ook kritiek op de boekhouding. Onder meer de beurswaakhond FSMA neemt FNG onder de loep. De groep maakte bijna twee weken geleden bekend tot 287 banen te willen schrappen, of een kwart van het personeelsbestand. Zevenenveertig winkels zouden worden gesloten, waaronder de 17 winkels van Fred & Ginger.

Sociale dialoog

“Met de aanstelling van de nieuwe directieraad wenst FNG de blik op de toekomst te richten, waarbij verder wordt gestreefd naar een constructieve dialoog met alle stakeholders”, zo stelt de groep in een persbericht. “De aanstelling van Lembrechts heeft als doel de sociale dialoog in alle rust en kalmte te laten plaatsvinden,” voegt woordvoerder Gunther De Backer daaraan toe, “zodat de hele groep zich achter hetzelfde project kan scharen.”

De vakbonden bij FNG hadden enkele dagen geleden aan de ondernemingsrechtbank van Mechelen gevraagd om externe bewindvoerders aan te stellen, omdat het vertrouwen in de directie volledig zoek was. “Het werd hoog tijd dat de oude top van FNG buitenspel werd gezet, het heeft eigenlijk al te lang geduurd”, reageert vakbondsman Sven De Scheemaeker zaterdag.

Wintercollectie

De ACV’er wenst Lembrechts veel succes, “maar het zal zeer moeilijk zijn. Er is niet veel tijd meer.” Want het vertrek van de oude top verandert niets aan de problemen waarmee FNG kampt. “De schuldenberg blijft even groot, en ook de operationele problemen zijn daarmee niet weg”, aldus De Scheemaeker. 

Het allereerste probleem dat de nieuwe CEO zal moeten aanpakken, is dat van de levering van de wintercollectie. “Die zou er ten allerlaatste op 1 augustus moeten zijn”, en daarom moet die dringend besteld worden. Maar het is niet duidelijk of het geld daarvoor er is, klinkt het.

De wissels aan de top zijn volgens de christelijke vakbondsman in elk geval rechtstreeks te linken aan het initiatief dat de vakbonden eerder deze week namen. Zij dienden een verzoekschrift in bij de ondernemingsrechtbank van Mechelen opdat er voorlopige bewindvoerders zouden worden aangesteld.

“Die vraag blijft”, zegt De Scheemaeker. “Externe mensen zouden de CEO, die zich nog moet inwerken, volgens ons perfect kunnen versterken. Dat zou een interessante kruisbestuiving opleveren.”

Bescherming tegen schuldeisers

De debatten over het vakbondsverzoek vinden maandag plaats voor de ondernemingsrechtbank. Die zal zich woensdag ook uitspreken over de vraag van FNG om bescherming tegen schuldeisers te krijgen voor drie vennootschappen: FNG International, Brantano en Market Retail Belgium.

“Het blijft een pijnlijke vaststelling”, rondt De Scheemaeker af, “dat de raad van toezicht van FNG veel te lang getwijfeld heeft om de problemen aan te pakken en de oude top opzij te schuiven. Hopelijk zal dat niet nefast blijken te zijn.”

Transparantie

De modegroep benadrukt in het persbericht over de aanstelling van Paul Lembrechts nog dat ze streeft naar “volledige transparantie” omtrent het verleden. De gekende informatie zal worden bekendgemaakt in het jaarverslag, en daarnaast “stelt de groep bijkomende handelingen om verdere duidelijkheid te scheppen omtrent een aantal complexe en internationale transacties en structuren waarvan de onderliggende stukken ontbreken, onvolledig of onduidelijk zijn of de economische rationale onduidelijk is”. Ze voegt nog toe dat verdere stappen mogelijk zijn “om maximaal haar belangen te verdedigen”.

“Het is in het belang van de groep en al haar stakeholders dat het verleden wordt uitgeklaard met behoud van de continuïteit van de groep”, zo besluit FNG.

Lees ook:

Gooit Vlaamse overheid geld in bodemloze put? Moederbedrijf Brantano hoopt op hulp van belastingbetaler (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Deze was te goed. Hij kwam op voor zijn bedrijf en zijn mensen. Daarom moest hij weg bij de VRT.

 • Frieda Fossey

  GELDWOLVEN waren het!!!!! Maar ver zijn ze er niet mee gekomen zo te zien... Volledige top weg...goed zo.....of deze beter is?!?!?

 • Theo Van Hoof

  Wat zijn het toch supermannen. Kleding, TV, dierenarts, bank, ... het maakt allemaal niks uit ze kennen alles. Hopelijk voor de werknemers houdt hij dat beter op orde dan de VRT. Zijn passage daar was niet onbesproken.

 • raymonda dewulf

  Toch raar dat altijd dezelfde mensen op de hoge postjes worden gezet, kwestie van de juiste mensen te kennen zeker, het is altijd het team achter de ceo dat het bedrijf moet redden de ceo moet enkel de conclusies van de medewerkers ondertekenen en bekrachtiging en voor de rest kijken of zijn loon word gestort, als een ceo echt inzit met het bedrijf en zijn personeel zou hij zichzelf een loon geven exact aan dat van het personeel en niet het 10 of 100 voudige van datzelfde personeel