Voormalig senator en minister Jacques Hoyaux overleden

photo news
Gisteren is op 82-jarige leeftijd Jacques Hoyaux overleden. De Franstalige socialist was een overtuigd regionalist en bouwde een carrière uit als senator, staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen en minister van Nationale Opvoeding. Hoyaux overleed in Watermaal-Bosvoorde.

Jacques Hoyaux werd geboren op 16 juni 1930 in Ukkel. Hij behaalde een doctorstitel in de Rechten en zocht op jonge leeftijd aansluiting bij de Waalse Beweging. Zijn intrede in de nationale politiek gebeurde in 1974, toen hij verkozen raakte als senator. Hij zou tot 1985 in de Hoge Vergadering zetelen.

In juni 1977 schopte Hoyaux het tot in de regering en werd staatssecretaris bevoegd voor Institutionele Hervormingen in Tindemans IV. Hij kweet zich van de implementatie van het Egmontpact maar daar kwam een einde aan met de val van de regering over de op stapel staande staatshervorming. Tussen oktober en december '78 bleef Hoyaux zijn portefeuille behouden in de regering onder leiding van Paul Vanden Boeynants.

Schandalen
Met de komst van de regering Martens I (april '79-januari '80) werd Jacques Hoyaux Franstalig minister van Nationale Opvoeding. Zijn korte passage werd gekenmerkt door een reeks schandalen, zoals de Franstalige weigering om een Vlaamse school te financieren in Komen.

Later zou hij geen ministerportefeuille meer krijgen. Hoyaux was er dan ook niet bij als in augustus 1980 het Waals gewest werd opgericht met een eigen regering en een eigen parlementaire vertegenwoordiging.

In 1986 verliet Jacques Hoyaux de politiek en ging zich in Frankrijk vestigen.