Voormalig politicus Bernard Wesphael daagt Belgische staat voor de rechter

BELGA
De gewezen politicus Bernard Wesphael, die vrijgesproken werd van de doodslag op zijn vrouw, heeft de Belgische staat voor de rechter gedaagd. Wesphael is van oordeel dat het gerecht in de fout is gegaan bij het onderzoek naar het overlijden van zijn echtgenote, zo melden de kranten van de groep Sudpresse.

Wesphael werd op 6 oktober 2016 door het hof van assisen in Bergen vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton. Het slachtoffer werd op 31 oktober 2013 dood aangetroffen in een hotelkamer in Oostende. 

De oud-politicus klaagt nu aan dat de Brugse onderzoeksrechter hem meteen na de feiten onterecht liet aanhouden. Wesphael eist daarom een schadevergoeding, al is het niet duidelijk om welk bedrag het gaat. Eind juni vond voor de burgerlijke rechtbank in Brussel al een eerste zitting in die zaak plaats.

Parlementaire onschendbaarheid

"De onderzoeksrechter heeft me laten aanhouden wegens betrapping op heterdaad. Daardoor heb ik geen gebruik kunnen maken van mijn parlementaire onschendbaarheid. Maar er was geen betrapping op het heterdaad en er was ook geen enkel element dat erop wees dat het een doodslag had kunnen zijn", zegt hij.

"Dat Wesphael vrijgesproken werd omdat hij het voordeel van de twijfel kreeg, wil niet zeggen dat er op de avond van de feiten geen voldoende aanwijzingen konden zijn om te oordelen dat er mogelijk iets aan de hand was", zo reageerde de advocaat van de staat dan weer in de gerechtszaal. 

Een uitspraak wordt op 15 september verwacht.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy van Puymbrouck

  Wat een kul met die onschendbaarheid, dat moet direct afgeschaft worden omdat het zulke mensen alle gelegenheid bied om zeer veel zaken te verdoezelen wat voor een andere sterveling onmogelijk is.Het is een politicus en de geschiedenis heeft mij geleerd dat dit de betrouwbaarste mensen zijn die je maar kan vinden!

 • William Van Den Berghe

  Vrijgesproken wegens twijfel ja, onschuldig ??? Hij zou zich beter gedeisd houden

 • Ronny Biesen

  Daar gaan we weer. Geen parlementaire onschendbaarheid. Het is een farce dat deze kerel nog vrij rondloopt en nu probeert hij ook nog geld tekrijgen van de belastingbetaler omdat hij geen beroep kon doen op zijn parlementaire onschendbaarheid? Schande. Krapuul zijn zulke politici die zich daarop telkens willen beroepen. Duidelijk bewijs dat er iets niet in de haak is. Anders heb je dat niet nodig, zeker niet voor moord.

 • John Dallas

  Onschendbaarheid hier, en onschendbaarheid daar, de grondwet art 1 zegt dat elke belg gelijk is voor de wet. Dus maw al die onschendbare zijn onwettelijk. Ook die diplomatieke onschendbaarheid is zo hypocriet als het groot is. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn daden. U verstoppen achter zulke onwettige regeltjes die de burger slikt is het LAFSTE WAT MEN KAN DOEN.

 • Rody Franks

  En hij zal die schadevergoeding nog krijgen ook, dat is het triestige aan die hele zaak.