Voormalig parlementslid Stef Goris organiseerde ontmoeting tussen Van Langenhove en Orbàn

Dries Van Langenhove
Photo News Dries Van Langenhove
Voormalig Open Vld- en LDD-parlementslid Stef Goris organiseerde de ontmoeting tussen Schild & Vrienden-kopman Dries Van Langenhove en de Hongaarse premier Viktor Orbàn. Dat schrijft de nieuwssite Apache in een artikel waarin gemeld wordt dat Goris via verschillende vennootschappen minstens 176.000 euro ontving van de officiële stichting achter Fidesz, de partij van Orbàn.

Volgens Apache passeerde één van de stortingen van de Hongaarse stichting via de vzw European Heritage (EHF), een denktank waarbij Maxime Goris, de zoon van Stef Goris, betrokken was. Vader en zoon waren met andere leden van Schild & Vrienden aanwezig bij de ontmoeting met Viktor Orbàn in augustus vorig jaar in Roemenië, aldus nog Apache. 

De beelden van de ontmoeting waren te zien op Facebook en werden overgenomen door media overal in de wereld. Het oud-parlementslid had de lijntjes gelegd tussen Schild & Vrienden en de entourage. Apache wijst daarbij op de goede banden met Zsold Németh, mede-oprichter van Fidesz en de man die de buitenlandse relaties van de partij onderhoudt.

 Viktor Orbàn
REUTERS Viktor Orbàn

Contracten

Apache verwijst naar een artikel van de Hongaarse nieuwssite Átlàtszó, waarin sprake is van drie contracten tussen de officiële stichting van Fidesz (Foundation for of Civic Hungary) en vennootschappen van Stef Goris. Een eerste contract uit 2013 had een waarde van 90.750 euro en had betrekking op het pareren van internationale kritiek op een omstreden Hongaarse grondwetswijziging, een tweede uit 2015 voor 60.500 euro leidde tot een document van 25 pagina's ter verdediging van de omstreden Hongaarse mediawet. Beide contracten werden afgesloten met de de vennootschap S.C.Services van Goris.

Het derde contract van 25.000 euro werd afgesloten met de vzw European Heritage (EHF), die door Stef Goris werd opgericht, maar waaraan ook zoon Maxime meewerkte. Het geld moest dienen voor de werkings- en organisatiekosten van de vzw in 2017. Átlàtszó maakt ook melding van nog andere betalingen aan Stef Goris, rechtstreeks afkomstig van het kabinet van premier Orbàn.

Stef Goris werd vorig jaar als ere-lid van de Raad van Europa levenslang gebannen uit de raad voor zijn rol in "Azerigate", een lobbyschandaal rond Azerbeidzjan. 

Gecontacteerd door Belga wenste Stef Goris niet te reageren op het artikel van Apache, zo liet hij weten.

Stef Goris
REUTERS Stef Goris19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Als Poetin's cabinetchef zou bemiddeld hebben om via Vande Lanotte een ontmoeting te regelen tussen Peter Mertens en good ol' Vladimir, dan zou iedereen meteen snappen wat daar mis mee is. Maar nu gaat het over Van Langenhove en Orbàn en dan treedt er blijkbaar bij de fans van Dries een bepaald soort selectief verlies van kritische zin in. Hopelijk is dat maar tijdelijk: een flink deel van die achterban kan echt geen enkele hersencel missen.

 • Lea Van Heybeeck

  Wat is daar mis mee? Er zijn er zoveel die Orban ontmoet. Maar ja alleen het VB en op de moment Van Langenhove zijn weer het mikpunt van de media! NVA is eventjes weg als pispaal!

 • DIRK VAN DESSEL

  Er geldt geen enkele wettelijk verbod om die geniale politicus, die Orban toch is te ontmoeten. Waar bemoeit Apache zich mee, dat onterecht subsidie krijgt der Vlaamse Gemeenschap. Waarom nog die uiterst Linkse propaganda subsidiëren van ONS belastingsgeld ? Indien Apache zich niet kan bedruipen met abonneegeld, wegens gebrek aan publieke interesse,waarom zou de Vlaamse Gemeenschap dan bijpassen?

 • Roland Jeronimus

  Kortweg zijn er feitelijk nauwe contacten tussen Schild & Vrienden, inmiddels geïnfiltreerd in de N-VA en Viktor Orbàn. Nu weten we waar we Vlaanderen binnen Europa moeten plaatsen en dat is bepaald niet positief.

 • Conny Van den Bosch

  Mohamed Kabbal. Wat geeft U het recht om zo denigrerend uit de hoek te komen tegen een persoon die U niet kent? Nog erger, U beledigt hierbij duizenden mensen die aan een lopende band werken, volgens U omdat ze niets beter kunnen, ze zijn immers laaggeschoold. Die "arbeiders" zijn wel diegenen die de socialisten rijk gemaakt hebben. En links geen geweld? U leest dan wel heel selectief.