Voormalig ondervoorzitter Jong N-VA dood teruggevonden

Dylan Vandersnickt in de studio van 'De Afspraak'.
VRT Dylan Vandersnickt in de studio van 'De Afspraak'.
Dylan Vandersnickt, voormalig ondervoorzitter van Jong N-VA, is dood aangetroffen. Dat meldt de rechtse website Sceptr en wordt bevestigd aan onze redactie. Vandersnickt belandde in mei in het oog van de storm toen hij het gezicht van een studente op een controversiële verkrachtingscartoon had gefotoshopt en die op Facebook had geplaatst.

Vandersnickt werd gisteravond dood teruggevonden. Hij ontnam zichzelf van het leven. De jongeman werd 24 jaar. 

Vanuit verschillende hoeken komen boodschappen van medeleven na het overlijden van Vandersnickt. Jong N-VA tweet "geraakt" te zijn door het tragische nieuws. "Hij heeft veel betekend voor Jong N-VA. Ons medeleven gaat naar zijn nabestaanden."

Aaron Ooms, voorzitter van de Jongsocialisten, zegt op Twitter: "Waar politiek georganiseerd meningsverschil zou moeten zijn, is het al te vaak een bijzonder harde en wrede wereld. Dat moet anders." Felix De Clerck, zoon van CD&V'er Stefaan en vroeger zelf nog actief in de politiek tweet: "Qua ideologie en stijl lagen we ver uit elkaar, maar geschokt door het overlijden van Dylan Vandersnickt. Sterkte aan vrienden en familie."

Verkrachtingscartoon

In mei kreeg Vandersnickt bakken kritiek over zich heen omwille van een controversiële cartoon waarop hij de gezichten van studente Naomi Stocker en Yassine Boubout had gefotoshopt. Op de cartoon was te zien hoe Stocker, lid van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, verkracht werd door een vluchteling.

Stocker en Boubout, die lid is van Movement X, de beweging van Dyab Abou Jahjah, hadden kritiek op het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en hadden geprotesteerd tegen een lezing van Francken aan de VUB. De lezing moest daarop geannuleerd worden.

Ook van Comac kwam er intussen een reactie. "Onze deelneming aan familie en omgeving Dylan Vandersnickt", tweette Comac-voorzitter Charlie Le Paige. "Zou nooit mogen gebeuren dat zo'n jong leven zo triest eindigt."

"Te persoonlijk"

"Ik geef toe dat het gebruik van de gezichten veel te persoonlijk was, dat was een fout", zei Vandersnickt destijds over de cartoon in "De Afspraak". "Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden aan de twee personen, maar men heeft rond de hele zaak te veel spel gemaakt."

Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman noemde de verkrachtingscartoon toen "een inschattingsfout" en "niet de manier waarop wij aan politiek willen doen." Vandersnickt stapte even later - naar eigen zeggen vanuit eigen beweging - op bij Jong N-VA. Hij kondigde toen aan een nieuw project op te zullen starten, buiten de partijpolitiek. Dat werd 'Schild & Vrienden', een Vlaams-nationalistische middenveldorganisatie.

"Dylan was een prachtig persoon met het hart op de juiste plaats", staat te lezen op de Facebookpagina van 'Schild & Vrienden'. "'Schild & Vrienden' is een steunpilaar kwijt, maar de idealen van Dylan leven voort. Wij gaan door, vastberadener dan ooit."

Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op zelfmoordlijn1813.be.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Vreselijk nieuws. Vooral als deze daad het gevolg moest zijn van één inschattingsfout. Kritiek van tegenstanders kan men waarschijnlijk wel plaatsen maar verstoten worden door de eigen partijvrienden is onnoemelijk veel zwaarder. Veel sterkte aan familie en vrienden.

 • John Titor

  Ik geef grif toe dat ik die hoge zelfmoordcijfers echt niet goed snap. Deze 'jongen' van 24 jaar had nog een heel leven voor zich uit, niemand die zeker weet waar hij binnen 20 jaar zal staan. Zeg nooit 'nooit' maar zolang ik mijn vrouw, kinderen en mijn gezondheid/leven heb, zou ik het niet aankunnen om zelfmoord te plegen.. Dat maakt het niet minder triest, maar ik zou het echt graag begrijpen zodat we er ook effectief iets aan kunnen doen. Alle medeleven & sterkte aan vrienden en familie!

 • Paul Vandekerckhove

  Hopelijk gebeurt zoiets nooit meer , de jongeman kwam in een harde wereld terecht , waar elkaar pushen en scoren een vereiste is geworden . Dan maak je één fout en internet vereeuwigd ze ... Partijen en ervaren politici zouden beter hun jonge mensen laten "rijpen" in de achtergrond ...RIP voor de overledene ...

 • james vroman

  denk niet dat de afspraak die berichten poste op de sociale media ...als iemand zoiets doet zal hij wel een reden gehad hebben zeker ..was beter naar een psychiater geweest misschien kon die hem helpen ....maar iemand die dit wil doen gaat het doen .

 • boudewijn segers

  Hij meende het eerlijk met de Vlaming .Veel sterkte voor familie.