Voormalig magistraat: “Ik werd gesaboteerd in onderzoek naar Bende van Nijvel”

“Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is gesaboteerd.” Dat schrijft een voormalige Brusselse magistraat in een brief, gericht aan onder meer de partijvoorzitters van ons land, die VTM NIEUWS kon inkijken. De magistraat, die indertijd onderzoek deed naar terreurorganisatie CCC en de Bende van Nijvel, beweert dat hij gehinderd werd in het onderzoek.

De magistraat wou onderzoeksdaden laten verrichten die ook een link met de Bende van Nijvel konden aantonen. Maar daarin werd hij in de jaren 90 gehinderd. “Zo wou hij, als Openbaar Ministerie, een huiszoeking laten doen. Maar van hogerhand werd besloten deze niet te laten doorgaan”, zegt Jef Vermassen, advocaat van de slachtoffers en hun familieleden van de Bende van Nijvel.

In de brief wordt beweerd dat tijdens het Assisenproces van voormalige rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer bewust vergeten werd een expertiseverslag te schrijven. Op die manier wordt het duidelijk dat “Bouhouche en Beijer deel uitmaakten van een criminele organisatie”, en de Bende-criminelen geen gewone criminelen zijn. “Er was een duidelijke bende die bestond uit minstens een organisatie of brein”, schrijft de magistraat nog.

Kritiek op onderzoek

Niet enkel de partijvoorzitters kregen een brief in handen. Ook naar de federale procureur stuurde de magistraat een brief, waarin hij kritiek uit op de manier waarop het onderzoek wordt gevoerd.

Volgens gerechtelijke bronnen zit die informatie al sinds 1995 grotendeels in het dossier, maar heeft de magistraat nu opnieuw een brief naar de partijvoorzitters gestuurd. Volgens het federaal parket zal de tip net als andere worden onderzocht. Er zal nagegaan worden of er nu nieuwe elementen zijn en of die verder onderzoek vergen.

VTM Nieuws83 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Fons Casteels, je hebt overschot van gelijk over de autonomie van de onderzoeksrechter. Maar van de eerste dag heeft de procureur (Deprêtre) onderzoek naar rechts terreur verboden aan de onderzoeksrechter (Schickler) wat onwettig is.

 • Zjeppe Fierens

  Wordt gewoon opzij geschoven, met hulp van de media...

 • andre van Bever

  als een onderzoeksrechter uit het hellend vlak de kassa, wapens enz bovenhaald, wie heeft dan de plaats aangeduid waar deze goederen lagen, toch iemend die erbij betrokken was of hebben ze bij een waarzegster geweest :-), veel bla bla zodat men de vinger in de wonde niet legt. hou gewoon de overlevende bendeleden aan, men weet wie ze zijn en maak namen bekend wie deze gangsters beschermde.

 • DIRK VAN DESSEL

  Minstens de perceptie wordt gecreëerd dat het Systeem rot is tot op het bot.

 • Wim ELBERS

  @JAN krommentak. Ik vind het niet erg dat wat je schrijft totaal onjuist is. Maar toch niet overdrijven."Het einde van België"? De Staat wordt niet zo gemakkelijk gedestabiliseerd, verklaarde ooit Albert Raes, grote baas van de Staatsveiligheid. Wie vastbenoemd is moet eerst de minister vermoord hebben om ontslagen te worden. En dan moet de moord nog tijdens de verkiezingsperiode zijn gepleegd.