Voormalig kabinetschef van Jambon: "Ik hoop dat het land onbestuurbaar wordt"

“Het is de enige manier om het ten gronde te veranderen”

Herman De Bode NVA, in het warandepark (archiefbeeld).
Eric de Mildt Herman De Bode NVA, in het warandepark (archiefbeeld).
"Ik hoop dat het land onbestuurbaar wordt. Het is de enige manier om het ten gronde te veranderen". Aan het woord is Herman De Bode, de vroegere kabinetschef van gewezen N-VA-vicepremier Jan Jambon, in de weekendkrant van De Tijd. 

"Ik hoop dat het land onbestuurbaar wordt. Het is de enige manier om het ten gronde te veranderen. Dat zal op korte termijn wel wat pijn doen en ons geld kosten. Maar als je daardoor tien jaar miserie en aanmodderen bespaart, dan is zo'n crisis dat zeker waard", stelt De Bode. 

De vroegere kabinetschef en vertrouweling van voorzitter Bart De Wever ziet het confederale model "dichterbij dan ooit". In zijn ogen wordt het land onbestuurbaar, met een Wallonië dat opnieuw een ruk naar links zal maken en de MR die volgens hem niet opnieuw als enige Franstalige partij in een regering zal stappen. 

"De enige uitweg uit die politieke verdeeldheid zal een confederaal model zijn. En dat zal er veel sneller komen dan mensen denken. Niet omdat de N-VA plots vijftig procent van de stemmen in het land zal halen, maar omdat het de enige oplossing zal zijn om uit de chaos te geraken", meent De Bode. 

Nood maakt wet

Dat het parlement daarvoor voor de verkiezingen via artikel 195 de grondwet voor herziening vatbaar zou moeten verklaren, acht De Bode geen must. "Ik ben geen grondwetsspecialist, maar nood maakt dikwijls wet. Als dat de enige manier is om het land bestuurbaar te houden, zal men wel een oplossing vinden."

En wat met Brussel in zo'n scenario? "Brussel maakt in mijn ogen geen deel meer uit van Vlaanderen. Dat is al lang geleden een totaal andere stad geworden, met een andere dynamiek, andere uitdagingen, een andere samenstelling van de bevolking. Brussel heeft een andere finaliteit. Het moet zijn rol als hoofdstad van Europa eindelijk eens waarmaken.”

Lees ook: Confederalisme? “Jamais” met Di Rupo
192 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  De spreidstand van de Vlaamse trado-partijen (Open vLD, cD&v, sp.a, Groen) is niet om aan te zien. Allen zweren ze bij een goed bestuur voor hun kiezers terwijl de federale regering niets meer kan gerealiseerd krijgen gezien de onenigheid Noord-Zuid. En de enige oplossing, het confederalisme (= eigen bestuur voor eigen verantwoordelijkheid) zweren ze simpelweg af. Hoe ondemocratisch en anti-Vlaams is dat.

 • Rudy Dozie

  @andré joye , ik zou hier beetje bijsturen hoor van al dat geld op de spaarboekjes , Het is geweten dat er voor +- 268milj € op de spaarboekjes staat in Belgie , maar wat je ook moet weten dat er 70 % van die gelden in het bezit zijn van 42 families ?? Reken en tel zelf maar wat de gewone burger gemiddeld op zijn spaarboekje heeft !!

 • Herwig Depoorter

  Dat zou wel eens lelijk kunnen tegenvallen. Geen enkele Waal wil nog met NVA regeren en van confederalisme willen ze al zeker niet weten. Ter info : Bekijk op zondag voormiddag op RTL het programma "C'est pas toujours dimanche" met Christophe Deborsu als moderator en stel vast dat er weinig begrip en vriendschap is voor de Vlaming in het algemeen en de NVA in het bjjzonder. en al zeker niet voor het derven van de miljarden uit Vlaanderen voor Brussel en Wallonië.

 • Marie Jolie

  Een meerderheid van de bevolking is dat geruzie onder politici beu. De gele hesjes zullen meer en meer in actie treden want de bevolking lijdt meer en meer honger. Dat is blijkbaar nog altijd niet tot de ruziemakers door gedrongen.

 • camiel huughe

  Klassiek Belgisch : er moet eerst een ramp gebeuren vooraleer ingegrepen wordt. België is een ramp. Dus ingrijpen ter beveiliging is een daad van burgerzin.