Voormalig CD&V-minister Jos Chabert (81) overleden

BELGA
Oud-minister Jos Chabert is woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt CD&V donderdag. Chabert was een van de langstzittende ministers uit de naoorlogse geschiedenis, met een ministeriële carrière van zowat een kwarteeuw. Hij was ook even de enige CD&V-minister, tussen 1999 en 2004.

"CD&V verliest met Jos Chabert een gedreven christendemocraat. Ons land verliest een van zijn politieke iconen", reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Wij bieden zijn familie onze diepste blijken van medeleven aan."

Leburton
Chabert werd een eerste keer minister in 1973, bevoegd voor Nederlandse Cultuur en Vlaamse Aangelegenheden in de regering-Leburton. Een jaar later schopte hij het tot minister van Verkeerswezen en Communicatie. In die rol zette hij zwaar in op verkeersveiligheid, met de invoering van de snelheidsbeperking tot 120 km/u, de verplichte gordel en de alcohollimiet op 0,8 promille.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Toen in 1989 het Brussels Hoofdstedelijk Gewest boven de doopvont werd gehouden, stond Chabert op de eerste rij. Hij werd minister van Begroting, Economie, Financiën, Energie en Externe Betrekkingen, een portefeuille die hij tien jaar zou behouden. In 1999 verhuisde de fervente Anderlechtsupporter naar Openbare Werken en Vervoer.

In 2009 raakte Chabert niet meer herverkozen, wat een einde maakte aan een parlementaire carrière van veertig jaar. Later dat jaar benoemde koning Albert II hem tot Minister van Staat.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels