Voorlopig geen verbod op controversiële pulsvisserij

Een pulsvissersboot.
ANP Een pulsvissersboot.
De helft van de Nederlandse vloot die vist op platvis zoals tong en schol, mag tot 21 juli 2021 blijven vangen met de pulstechniek, waarbij elektrische stroomstoten worden gebruikt. Dat zijn onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten woensdagavond overeengekomen.

Pulsvisserij is in principe verboden in de Europese Unie, maar de regelgeving vertoont hiaten waar vooral Nederlandse vissers van profiteren. De techniek verjaagt vissen uit de zeebodem, waarna ze gemakkelijker met netten kunnen worden gevangen. De vissen kunnen evenwel letsels oplopen, en de zeebodem wordt leeggeschraapt. Door de uitzondering waar Nederland gebruik van maakt, klagen Vlaamse en Franse vissers over minder grote vangsten in hun wateren.

Onderhandelingen tussen de Europese instellingen, die woensdagavond succesvol afgerond werden, leiden er nu toe dat de helft van de Nederlandse 'kottersvloot' tot 1 juli 2021 kan blijven vissen met de pulstechniek. Het gaat om 42 schepen. De overige 42 schepen raken hun vergunning dit jaar kwijt. Maar als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat de pulsmethode dan toch niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod worden teruggedraaid.

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) reageert sceptisch op het akkoord. "Dus: je overtreedt de regels, je schreeuwt moord en brand en uiteindelijk houd je nog 50 procent over daar waar je eigenlijk slechts 5 procent zou mogen overhouden", werpt hij de Nederlanders voor de voeten. "Abstractie makend van de mensen achter die cijfers, is dit niet minder dan een slechte klucht.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leen hanssens

  Europa ten top. Alles mag.

 • Kris Vansevenant

  Als ik het goed begrijp slepen we met zware kettingen netten over de zeebodem waarbij die beschadigd achter blijft. En verdoven de nederlanders de vissen waardoor ze naar boven drijven en beschadigen ze de bodem niet of minder. Stel dat ze de mazen in hun netten vergroten waardoor ze enkel de volwassen exemplaren vangen en zo de jongen nog een kans geven om zich voort te planten zie ik het probleem niet in. Als de groenen vistellingen houden doen ze dit trouwens ook met stroomstoten.

 • danny decleire

  Schandalig gewoon het geld heeft het weer gewonnen ik ben zelf visser en sinds er gevist word met die pulsnetten is de visvangst drastisch verminderd en vangen wij meer en meer misvormde vissen als ze zo doorgaan zal vissen niet lang meer rendabel zijn op de lange termijn,beseffen die dat dan niet

 • Filip Catz

  Een Indiaans opperhoofd zegde ooit zoiets als : wanneer de laatste boom gekapt zal zijn, de laatste grasspriet verdord, de laatste bizon geschoten is, en de laatste drop water uit de bron komt, zal de mens misschien beseffen dat goud niet eetbaar is.

 • Marie Dalemans

  met dit systeem is het een onmogelijke strijd: vis versus mens. Ik begrijp dat vissers moeten overleven op hun visvangst, maar moet dat nu echt op deze manier???? Waar zit de sportiviteit? Gewoon walgelijk.