Voorlopig geen nieuwe stakingen bij Decathlon

BELGA
De vakbonden bij sportwinkelketen Decathlon blijven de directie vragen om de sociale dialoog, die al enkele maanden stilligt, te hervatten. Tot een nieuwe staking komt het voorlopig nog niet.

"Al enkele maanden is het sociaal overleg binnen Decathlon op een dood punt beland. De drie vakbonden, die zich hier vandaag samen over hebben gebogen, herbevestigen hun wil om binnen het bedrijf werk te maken van een echt sociaal overleg", klinkt het in een persbericht van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Dat wil al geruime tijd praten met de directie over onder meer de werkomstandigheden, lonen en functieclassificaties. Vandaag hebben de bonden zich over hun verdere strategie beraden.

Volgens Erika Lambert (secretaris LBC-NVK) presenteert het bedrijf naar buiten "een mooi verhaaltje over goede werkomstandigheden, maar is de realiteit binnenshuis anders". Ze vindt het ook "ongezien dat een firma met die omvang" het sociaal overleg, met tot twee keer toe een verzoeningsvergadering bij het paritair comité, naast zich neerlegt.

Na een eerdere staking in het distributiecentrum van Decathlon in Willebroek op 9 januari, willen de bonden evenwel niet meteen tot nieuwe acties overgaan. Secretaris Rocco D'Amore (CNE-GNC): "we willen voorlopig geen olie op het vuur gooien. We gaan in de komende weken met het personeel spreken, maar voorlopig is er geen stakingsdreiging".

Ook bij ACLVB wordt die piste aangehouden. "We willen constructief tewerkgaan en we wachten nu op antwoord van de directie", aldus Vicky Hendrick. "We hopen deze maand een antwoord te krijgen. Anders gaan we ons opnieuw beraden".