Voorbije dagen honderden Belgen gerepatrieerd uit het buitenland

Reizigers op de La Laguna-luchthaven in Tenerife, ter illustratie.
EPA Reizigers op de La Laguna-luchthaven in Tenerife, ter illustratie.
Er zijn de voorbije dagen honderden Belgen gerepatrieerd die gestrand waren in het buitenland als gevolg van de reisbeperkingen vanwege de coronacrisis. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) maandagavond in een update. 

"Honderden Belgen die met vakantie zijn op de Canarische Eilanden keren momenteel terug naar België op verschillende vluchten voorzien door de Belgische regering. De eerste is gisteren opgestegen”, deelde Goffin mee. “België zal deze week nog verschillende andere repatriëringsvluchten organiseren.”

Eerder raakte al bekend dat tientallen Belgen vanuit Tunesië konden terugkeren in het kader van een Belgisch-Europees initiatief. Vanuit het Senegalese Dakar worden maandag en woensdag twee vluchten georganiseerd om meer dan 200 Belgen en andere Europeanen te laten terugkeren. In Zuid-Amerika heeft Buitenlandse Zaken zaterdag de terugkeer mogelijk gemaakt van 235 Europese burgers, waarvan de meerderheid Belgen waren. Dat gebeurde met een vlucht uit Buenos Aires. 

Travellers Online

"Nu steeds meer landen hun luchtruim of grenzen sluiten, blijft Buitenlandse Zaken alles in het werk stellen om een oplossing te vinden voor de meer dan 27.000 Belgen die nog zijn ingeschreven op het platform travellersonline.diplomatie.be", besluit Goffin.

Eerder op de dag zei de minister wel dat waarschijnlijk niet voor iedereen die wil terugkeren een oplossing gevonden zal worden. “Daar moeten we eerlijk in zijn”, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 

Lees ook: 

Brussels Airlines repatrieert 9.500 Belgen uit 14 landen op 56 vluchten

Nog 30.000 Belgen vast in het buitenland. Wat te doen indien je bent gestrand?
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kelly Verlinden

  Allemaal onnozelaars die het nodig vonden om begin maart nog op reis te gaan terwijl er al een pandemie was. Slim zijn die ook niet en dan komen smeken om terug naar huis te mogen.

 • roger reniers

  net terug uit Senegal,met dank aan de ambassade .Ook al heeft zweet ,bloed en tranen gekost ! Chaos ten top in Afrika !

 • Filip Desmedt

  Het is meestal die mensen hun eigen schuld dat ze daar vast zitten . Zo ook hier in Spanje , men wist duidelijk op voorhand dat Spanje in lock down ging , dit werd duidelijk geinformeerd via "Spanje vandaag " , maar nee , ze hebben betaald en blijven tot hun laatste dag , want ze hebben ervoor betaald !! Dat is de ware reden , ze konden reeds veel vroeger vertrekken , maar nee , blijven tot het laatste en dan eisen dat ze gerepatrieerd worden !! Pure schande !!

 • andre Dewilde

  Met gratis corona er boven op. Ze waren beter ginder gehouden en ginds éérst laten uitzieken. Heb mijn reeds op voorhand betaalde vliegreis, van 03/03 tot31/03 naar Thailand, om even bij mijn vrouw te zijn, BEWUST niet aangevat. Mijn onderbuikgevoel zei me om NIET te vertrekken. Het is al 2 jaar geleden dat ik haar nog eens in mijn armen heb genomen. Het doet pijn, maar nood breekt wet. Ons volgend weerzien zal des te mooier zijn. Het is de eerste maal dat ik het nu bekent maak. Gegroet.

 • Jacques Mertens

  Dat er voor onze landgenoten een oplossing gezocht wordt is logisch. Het is niet logisch dat besmette mensen uit allerlei broeihaarden van het virus, b.v. Madrid, zomaar ons land binnenkomen. Ik hou onze onbekwame politici verantwoordelijk. Als we het virus ooit kunnen verslaan, dan krijgen zij ook nog de rekening gepresenteerd, via de rechtbank.