Voorbeschouwing. CD&V wil vervolgstuk breien aan geslaagde repetitie van oktober

Kris Peeters, Hilde Crevits en Wouter Beke op het verkiezingscongres van CD&V vorige week.
BELGA Kris Peeters, Hilde Crevits en Wouter Beke op het verkiezingscongres van CD&V vorige week.
CD&V kon opgelucht ademhalen na de gemeenteraadsverkiezingen en wil graag die lijn doortrekken bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. In de peilingen bleef de partij lang min of meer constant, zij het wel een aantal procentpunten lager dan bij de verkiezingen van 2014. Daar kwam onlangs echter verandering in, met een forsere duik naar beneden.

Deze week focussen we in aanloop naar de verkiezingen op de partijen. Hoe staan ze ervoor, en wat staat er voor hen op het spel? Vandaag: CD&V.

CD&V hield bij de lokale verkiezingen van oktober een geslaagde generale repetitie voor de grote stembusslag op 26 mei. N-VA wilde de christendemocraten maar wat graag van de troon stoten als grootste partij in de steden en gemeenten. CD&V slaagde er echter in 121 burgemeestersjerpen binnen te halen en zit in 191 lokale besturen, met 51 absolute meerderheden. Voorzitter Wouter Beke benadrukt daarom graag dat CD&V de lokale marktleider blijft.

Het is dan ook geen toeval dat CD&V, net als in de aanloop naar oktober, opnieuw levenskwaliteit als rode draad door zijn campagne laat lopen. Ter herinnering: bij de verkiezingen van 2014 haalden de christendemocraten 27 zetels in het Vlaams parlement en 18 zetels in de Kamer. Intussen zijn dat er nog 17, sinds Veli Yüksel naar Open Vld overstapte.

Kater voor Kris 

De lokale verkiezingen waren echter niet over de ganse lijn een vrolijke noot. Met name vicepremier Kris Peeters werd in Antwerpen met een serieuze kater wakker op 15 oktober. Hij haalde na een geaccidenteerde campagne als kopman amper 6,8 procent van de stemmen. Gevolg is dat Peeters, nummer één van CD&V in de regering-Michel en daar ook getypecast als het sociaal gelaat, niet de Antwerpse Kamerlijst zal trekken, maar lijsttrekker wordt voor de Europese verkiezingen.

Natuurlijk is er na de lokale verkiezingen ook nog een en andere gebeurd dat in meerdere of mindere mate een rol zal spelen in het stemhokje. Eerst en vooral was er het vertrek van N-VA uit de federale regering over het VN-Migratiepact. Het maakte dat CD&V, Open Vld en MR deel uitmaakten van een minderheidsregering die bovendien maandenlang in lopende zaken zat en dus was aangewezen op de steun in het parlement, voornamelijk van ... N-VA.

Kris Peeters (rechts in beeld) haalde bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen nog geen zeven procent, CD&V werd uit de coalitie van burgemeester Bart De Wever gewipt.
Photonews Kris Peeters (rechts in beeld) haalde bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen nog geen zeven procent, CD&V werd uit de coalitie van burgemeester Bart De Wever gewipt.

Promotie, maar ook ontslag

De Marrakesh-episode bood Pieter De Crem dan weer de gelegenheid zit weer in the picture te spelen. Als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel was hij volledig op de achtergrond verzeild geraakt en hij had eigenlijk al aangekondigd zich volledig op zijn thuisbasis Aalter te zullen concentreren. Maar na zijn promotie tot minister van Binnenlandse Zaken was de stap naar het lijsttrekkerschap in Oost-Vlaanderen relatief snel gezet.

In dezelfde provincie verging het Vlaams minister Joke Schauvliege minder goed. Zij was geregeld kop van Jut voor de klimaatactivisten die de voorbije weken en maanden door de straten trokken. Schauvliege belandde pas echt in het oog van de storm nadat ze in een speech gewag had gemaakt van informatie van de Staatsveiligheid waaruit zou blijken dat er een complot achter de klimaatbetogingen zat. Dat bleek niet te kloppen en Schauvliege moest ontslag nemen, waardoor Koen Van den Heuvel zichzelf sinds februari minister mag noemen.

Het valt nog af te wachten of ze daar veel hinder van zal ondervinden bij de verkiezingen. Een emotionele persconferentie bij haar vertrek en een flinke dosis welgemikte framing maakten dat minstens een deel van de aandacht werd afgeleid naar de klimaatactivisten die Schauvliege met een zogenaamde sms-bom hadden bestookt. Ze blijft alleszins kopvrouw in de provincie voor de Vlaamse verkiezingen.

5 februari 2019: Joke Schauvliege neemt in tranen ontslag als Vlaams minister.
BELGA 5 februari 2019: Joke Schauvliege neemt in tranen ontslag als Vlaams minister.

Desastreuze peiling

In de andere provincies vertonen de lijsten geen verrassingen, met de verwachte kopmannen en -vrouwen als lijsttrekkers, met Vlaams viceminister-president Hilde Crevits als speerpunt. Crevits werd vorige week expliciet als kandidaat-minister-president gelanceerd na een desastreuze peiling. Daarin zakt CD&V terug tot onder de 15 procent - fors lager dan in 2014 - en doet ze maar amper beter dan Open Vld en Groen. De partij hoopt zich op die manier opnieuw in de campagne te murwen. Afwachten tot 26 mei of dat geloond zal hebben.

Morgen: Open Vld wil gewoon voortdoen - Sp.a gaat met nieuwe mensen voor nieuwe zekerheid
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kai Van Nieuwenhove

  Het is aan de reacties te zien dat de VB en NVA fans hier goed vertegenwoordigt zijn. Leven CD&V, ik wens ze een goede score. Gelukkig staan zij nog voor debat en nuance.

 • Gino Denil

  We zijn niet vergeten wie deze conservatieve rechtse neoliberale regering mogelijk gemaakt heeft. Ook niet dat het sociale gezicht van de CD&V eigenlijk neer kwam op de afbraak van arbeidsrechten, het onwerkbaarder maken van langer werken door werken op maat van de werkgever, het verwaarlozen van rusthuizen en de zorg maar toch het helpen verhogen van taksen via de zorgpremie, het water...

 • Lea Van Heybeeck

  In geen 100 jaar zullen wij ooit stemmen op CD&V partij. Wat een laffe bende kazakkendraaiers zijn dat. Geen enkele minister van die partij is bekwaam, Geens een mislukte pastoor die zijn departement totaal niet onder controle heeft. Crevits die het onderwijs de dieperik ingeduwd heeft. Beke die denkt dat hij de elektriciteit heeft uitgevonden en draait als de wind, als hij maar mee kan graaien. Weg ermee!!

 • Gilbert Vermeersch

  Zij zijn weer enerzijds-anderzijds, straks verliezen nog de tweede plaats in de partijen rangschikking. Ze denken weer dubbel, ofwel met RoodGroen of met toch de NVA? Of niks? De CD&V vergist zich van vijand.

 • jan strynckx

  Om geen appelen met peren te vergelijken moet je de lokale verkiezingen van 2018 vergelijken met die van 2012. Ik weet niet of dit een vooruitgang of achteruitgang voor de CD&V is, want het is niet te lezen in het artikel. Het is een feit dat de partij in de lokale verkiezingen altijd beter scoort dan in de landelijke. Op de lange termijn is wel vastte stellen dat ze feitelijk uitsterft samen met de oudere katholieke generatie.