Vooral Open Vld en Groen pakken uit met witte konijnen

Vooral Open Vld (hier met nieuwkomer Goedele Liekens en partijvoorzitter Gwendolyn Rutten) slaagde er dit keer in 'witte konijnen' aan te trekken.
Jan De Meuleneir/Photonews Vooral Open Vld (hier met nieuwkomer Goedele Liekens en partijvoorzitter Gwendolyn Rutten) slaagde er dit keer in 'witte konijnen' aan te trekken.
Op 26 mei trekken we weer massaal naar de stembus voor Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Politici streven naar een verkiesbare plaats op één van de lijsten, maar partijvoorzitters kiezen ook al eens graag voor een wit konijn. Dit keer wint Gwendolyn Rutten van Open Vld de konijnenjacht met vlag en wimpel.

BV’s in de politiek zijn een fenomeen van alle tijden. Leek het de laatste jaren wat op de terugweg, dan zijn de witte konijnen in 2019 volledig terug van weggeweest. Bij nagenoeg elke Vlaamse partij prijken er wel enkele op de lijsten, al is de onbetwiste koningin van de konijnenjacht dit keer Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Met presentatrices en ex-missen Goedele Liekens en Lynn Wesenbeek, filosofe Alicja Gescinska, sociaal onderneemster Sihame El Kaouakibi en de Nederlandse oud-Eurocommissaris Neelie Kroes koos Rutten niet toevallig voor allemaal vrouwen. De liberalen maakten er een punt van om een vrouwelijke lijsttrekker te kiezen voor de helft van de lijsten, en willen ook in de volgende regeringen de helft vrouwelijke ministers zien.

Veel van de liberale konijnen staan bovendien op een verkiesbare plaats. Liekens krijgt de derde plaats op de Kamerlijst in Vlaams-Brabant, El Kaouakibi is de running mate van Bart Somers op de Vlaamse lijst in Antwerpen. Gescinska krijgt dan weer de derde plaats op de Europese lijst.

Deradicaliseringsambtenaar bij Groen

Ook Groen kan uitpakken met een aantal opvallende kandidaten. De Vilvoordse deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors trekt de Kamerlijst voor Vlaams-Brabant. Voormalig directeur bij Natuurpunt Chris Steenwegen komt op de Vlaamse lijst in die provincie terecht. In Antwerpen krijgt de vroegere 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe de derde plaats voor de Kamer, terwijl Staf Pelckmans, directeur bij cultuurhuis De Warande in Turnhout, op de Vlaamse lijst de derde plaats wegkaapt. Op de Europese lijst is een plaatsje weggelegd voor Catherine Verfaillie, stamcelbiologe aan de KU Leuven.

Ook Groen pakt uit met een aantal nieuwkomers op verkiesbare plaatsen. Vlnr. voormalig Natuurpunt-directeur Chris Steenwegen, ex-11.11.11-voorzitter Bogdan Vanden Berghe, partijvoorzitter Meyrem Almaci, fractieleider Kristof Calvo en deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors.
BELGA Ook Groen pakt uit met een aantal nieuwkomers op verkiesbare plaatsen. Vlnr. voormalig Natuurpunt-directeur Chris Steenwegen, ex-11.11.11-voorzitter Bogdan Vanden Berghe, partijvoorzitter Meyrem Almaci, fractieleider Kristof Calvo en deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors.

Onafhankelijke kandidaten

Eén van de meest opvallende namen is misschien wel die van Dries Van Langenhove. De leider van de ultrarechtse organisatie Schild & Vrienden neemt het voor Vlaams Belang op tegen Theo Francken (N-VA), Maggie De Block (Open Vld) en Koen Geens (CD&V) in Vlaams-Brabant. Van Langenhove schafte daarvoor wel geen partijkaart aan: de 25-jarige trekt de Vlaams-Brabantse Kamerlijst als onafhankelijke kandidaat.

Ook N-VA heeft met Jean-Marie Dedecker een onafhankelijke kandidaat beet. Dedecker duwt de West-Vlaamse Kamerlijst. Een wit konijn is Dedecker gezien zijn lange politieke verleden niet, een opvallende naam op de N-VA-lijst - gezien de pijnlijke breuk met voorzitter Bart De Wever in 2006 - is hij wél.

N-VA kan in mei ook nog uitpakken met de Iraans-Belgische mensenrechtenactiviste Darya Safai op de Kamerlijst voor Vlaams-Brabant, en met Assita Kanko op de tweede plaats in Europa. Die laatste maakte recent de overstap van MR.

Ook de kleinere partijen springen mee op de kar. PVDA zette Maria Vindevoghel op kop van de tweetalige federale lijst in Brussel. Zij nam eerder ook al deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. De 61-jarige Vindevoghel, die enige bekendheid verwierf als ACV-vakbondsvrouw bij het failliet van Sabena in 2001. Actrice Mitta Van der Maat krijgt de 24ste plaats op de Vlaamse lijst in Antwerpen.

En tot slot: Pascal Smet pakt op zijn Brusselse lijst one.brussels uit met ex-journaliste en columniste Hilde Sabbe. Zij was voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober nog lijsttrekker voor Be.One, de lijst van Abou Jahjah.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rik Connaerdt

  De witte konijnen van Groen! hebben enkel hun brood verdiend ten koste van de belastingbetaler, die van Open-VLD met hun présence. Dat belooft.

 • johan vankeirs

  Ik denk dat dit wit konijn aan het zorgen is voor haar pensioen.De partijen profiteren van die BV's om stemmen te winnen voor de partij maar zijn zeker geen meerwaarde voor de politiek.Schoenmaker blijf bij uw leest zegt het spreekwoord!

 • Bruno Suykens

  Misschien wordt hier bewezen dat ge als politieker niks moet kunnen. Wagonnetje aanhangen aan de meest biedende en klaar is kees. Beginselvastheid? Vooruitzien? Democraat zijn? Allemaal quatsch. Middelen uitvinden om de burger te bestelen? Narcist? Arrogant? En vriend van de VRT? Strekken tot aanbeveling.

 • Filip Desmedt

  Na het desastreuze "blauw konijn" dat na Vlaanderen , nu Europa aan het plunderen is , ziehier de "witte" konijnen , waar het licht boven steeds brandt , maar er spijtijg niemand thuis is .....

 • Otto-Jan Rongewaard

  Witte konijnen zijn het middel om de basis van een partij om zeep te helpen. Enthousiaste leden - vaak generaties lang - zetten zich dagelijks in voor de partij: bussen, plakken, tappen en afwassen op feesten, ... En op het moment dat er een interessante post vrijkomt steekt de partij zijn middenvinger op naar de basis door een BV in te schakelen.