Vooral N-VA-politici in Vlaamse bestuursraden gedropt

De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
BELGA De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
De Vlaamse regering heeft bijna 90 mandatarissen en kabinetsmedewerkers in de diverse raden van bestuur van Vlaamse agentschappen gedropt. De N-VA spant de kroon. Het kabinet-Bourgeois verdedigt zich: "Zij voeren het Vlaamse regeerakkoord uit." Dat staat vandaag te lezen in De Standaard.

In antwoord op een vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang) lijstte het kabinet van minister-president Bourgeois (N-VA) al zijn benoemingen in de zogeheten extern verzelfstandigde agentschappen (eva's) op. Dat zijn organisaties (zoals de VRT, De Lijn of de VDAB) die zelfstandig het beleid van de overheid uitvoeren. In totaal gaat het om 269 aanstellingen, zowat twee derde van de bestuursleden is actief bij een politieke partij.

Van die 170 politiek geëngageerden zijn er 86 actief als mandataris of werken op een kabinet. De N-VA spant hier de kroon met 43 benoemingen. Open Vld en CD&V halen met elk 21 benoemingen niet eens de helft. Als alle politici in ogenschouw worden genomen, zijn de verschillen minder groot (35 procent voor N-VA, 30 voor CD&V en 25 voor Open Vld). Voor de oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang zijn er enkel wat wettelijke kruimels.

Het kabinet-Bourgeois verdedigt zich. "Het gaat om de emanatie van de politiek," benadrukt woordvoerder Ben Muylaert. "Die raden van bestuur moeten het beleid van de regering uitvoeren. Dan heb je capabele mensen nodig op wie je kan rekenen."