Vooral Ben Weyts moet sneller antwoorden op vragen, vindt parlementsvoorzitter Peumans

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans en N-VA-minister Ben Weyts.
Belga Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans en N-VA-minister Ben Weyts.
Vlaams minister-president Geert Bourgeois moet er bij zijn ministers op aandringen om tijdig te antwoorden op schriftelijke vragen. Vooral mobiliteitsminister Ben Weyts en "in mindere mate" welzijnsminister Jo Vandeurzen moeten daaraan herinnerd worden. Dat blijkt uit een brief van parlementsvoorzitter Jan Peumans aan minister-president Geert Bourgeois die Belga kon inkijken. Bourgeois zal de boodschap overbrengen aan zijn excellenties, maar hij wijst er wel op dat 88 procent van alle vragen tijdig beantwoord worden.

Om de werking tussen het parlement en de regering te stroomlijnen, zitten parlementsvoorzitter Jan Peumans en regeringsleider Geert Bourgeois op geregelde tijdstippen samen. Bedoeling is dan vooral om wederzijdse werkafspraken te maken. Dat gebeurde ook tijdens een gesprek op 23 november 2017.

Uit de brief met de wederzijdse afspraken van die vergadering blijkt dat Peumans onder meer aan Bourgeois vraagt om er bij zijn bij zijn ministers "in het algemeen en bij de ministers Weyts en - in mindere mate - Vandeurzen in het bijzonder op aan te dringen dat zij de reglementaire antwoordtermijnen maximaal zouden respecteren".

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Peumans aan Bourgeois vraagt zijn ministers op de vingers te tikken over het laattijdig beantwoorden van vragen. Het is ook niet de eerste keer dat daarbij de namen van Weyts en Vandeurzen vallen.

In een reactie zegt minister-president Bourgeois dat hij "de wens van de voorzitter zal overbrengen aan de ministers". De regeringsleider wijst er wel op de Vlaamse regering en haar diensten erin slagen 88 procent van de vragen tijdig te beantwoorden. "Per minister variëren de meeste scores van goed tot uitstekend. Het grootste deel van de ministers (waaronder de MP) halen zelfs een score van meer dan 99 procent", zo stipt Bourgeois aan.

Bourgeois erkent dat ministers Weyts en Vandeurzen "minder goed" scoren. Hij merkt daarbij wel op dat Weyts een kwart van alle vragen te verwerken krijgt. 
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  De Ben niet forceren he , niet doen. Laat hem gerust . Mag dieje al niet meer rustig lunchen met zijn lief ?

 • Thomas Anderson

  Stuur je vraag op naar restaurant de Vismet word beantwoord tussen 11 uur tot 16 uur!

 • hugo bernaerts

  Als anderen voor hem eerst de antwoorden op de vragen moeten opstellen, kan het inderdaad een tijdje duren.

 • Dan Midden

  Ben Weyts: als je al foto's van 7jaar oud gebruikt om je te verdedigen voor de onmiddellijke sluiting van een zoo om te verdoezelen dat je ze sluit omwille van windmolenpark van opvolger van electrawinds vij naastgelegen intercommunale die gelegen is in natuurgebied weet je genoeg: ofwel totaal onbekwaam, ofwel totaal malafide!

 • Roland Peeters

  Zal niet gebeuren: Kabouter Weyts heeft zijn boontjes als elders te week gelegd, hij wil burgemeester van Beersel worden. Kan hij daar ook nog een beetje zever gaan verkopen en graaien, graaien, graaien....