Voor welke partijen kunt u nu eigenlijk stemmen op 25 mei?

BELGA
U heeft op 25 mei de keuze tussen een tiental partijen voor de Kamer, een dozijn voor het Vlaams Parlement en zeven voor Europa. Van de Vlaamse partijen doen alle partijen die momenteel parlementsleden hebben opnieuw mee. PVDA+ is de enige van de "kleinere" partijen die in alle kiesomschrijvingen een lijst indiende, ook in het Franstalig landsgedeelte (onder de naam PTB-Go!).

De kleinste kiesbrief of het minst gevulde keuzescherm van de stemcomputer krijgt u voor de Europese verkiezingen. Daar dingen slechts zeven partijen naar de gunst van de kiezer: de "klassieke partijen" Groen, Vlaams Belang, Open Vld, sp.a, N-VA en CD&V, en het radicaal linkse PVDA+.

Voor de Kamer is het opmerkelijk dat er in het zuiden van het land beduidend meer lijsten opkomen dan in Vlaanderen. Traditioneel heeft de kiezer in het tweetalig Brussels gewest de grootste keuze. Op 25 mei staan er 23 partijen op het keuzescherm voor de Kamer. Dat is er slechts één meer dan Henegouwen, waar 22 lijsten opkomen, inclusief "Faire Place Net" met lijsttrekker Frank Creyelman, uittredend Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, en Veroniek - dochter van - Dewinter als lijstduwster. De Luikse kiezer heeft voor de Kamer de keuze tussen 20 partijen, terwijl in Luxemburg 12 lijsten opkomen voor de Kamerverkiezingen.

Dat zijn er nog altijd twee meer dan de tien in West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg, de provincies met het minste aantal lijsten voor de Kamer. Het gaat in West-Vlaanderen om de zes grotere partijen en Lijst Dedecker, die enkel voor de Kamer opkomt in de thuishaven van Jean-Marie Dedecker. Daarnaast dienden PVDA+, ROSSEM en BUB Belgische Unie net als in de andere provincies een lijst in.

In Antwerpen, in het verleden nochtans vaak het politieke laboratorium waar nieuwe partijen hun eerste kans wagen, en Limburg komt ook de Piratenpartij op. Dat geldt ook voor Vlaams-Brabant, maar die provincie telt nog één lijst meer, de Franstalige FDF. De Vlaamse provincie met de meeste kamerlijsten is Oost-Vlaanderen met 12 lijsten. Naast de tien die elders opkomen zijn er twee regionale lijsten, de socialistische Aalsterse scheurlijst SD&P en de PVGW (Partij Voor Gehandicapten en Welzijn) van Hans De Smet uit Ninove.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA


Voor het Vlaams Parlement kan de kiezer in de meeste provincies kiezen tussen 13 lijsten: de zes partijen die vandaag reeds vertegenwoordigd zijn, op LDD na, PVDA+ en ROSSEM, die ook voor de Kamer in alle provincies lijsten indienden, en ROEL (Recht op een Leven), de VCP (Vlaamse Christen Partij) en GENOEG (Gezonde Evenwichtige Nieuwe Open Eerlijke Groepering) die enkel voor het Vlaams Parlement opkomt. De Piratenpartij komt ook overal op behalve in Limburg.

Een aantal lijsten komt slechts in één provincie op: in Antwerpen MAMA, in Vlaams-Brabant UF (Union des Francophones), in West-Vlaanderen VITAL en in Oost-Vlaanderen SD&P.

Ten slotte komen ook 7 partijen op voor het Vlaams Parlement in Brussel: de zes klassieke partijen en de lijst PENSIO(E)N PLUS. PVDA+ dient hier geen lijst in. De partij komt voor het Brussels Parlement op als Franstalige lijst PTB*PVDA-GO!. Wie op die lijst stemt, kan nadien niet meer voor het Vlaams Parlement stemmen. Dezelfde partijen, aangevuld met Probruxsel N, hebben ook lijsten ingediend voor de 17 Nederlandstalige zitjes in het Brussels Parlement. Aan Franstalige kant zijn er 21 lijsten voor 72 zetels.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA