Voor ruim 1 miljoen euro aan namaakspullen gevonden in Brussels Gewest

Met het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur willen ook namaakverkopers duidelijk hun graantje meepikken.
BELGA Met het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur willen ook namaakverkopers duidelijk hun graantje meepikken.
Bij een grote actie van de Economische Inspectie vorige week werden meer dan 7.000 namaakspullen ontdekt. Het gaat om namaakluxeproducten waaronder parfums, handtassen en designerkledij. De inspecteurs vonden ook heel wat namaakvoetbalkledij aan, meldt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). De geschatte verkoopwaarde van de inbeslaggenomen namaakspullen bedraagt meer dan 1 miljoen euro.

Op 12 mei deed de Economische Inspectie een grote actie in het Brussels Gewest. In samenwerking met de lokale politie deden controleurs van de federale overheidsdienst (FOD) Economie op vijf plaatsen huiszoekingen. Op vier plaatsen ontdekten ze kelderruimtes die helemaal ingericht waren als winkels waar enkel namaakproducten verkocht werden.

Rode Duivels erg in trek
Alle namaakproducten, ruim 7.000 in totaal, werden in beslag genomen. Het ging om parfums, handtassen en designerkledij, maar er werden ook meer dan 1.000 voetbalkledingstukken aangetroffen zoals trainingsuitrustingen, t-shirts en petten van verschillende landenteams, waaronder de Rode Duivels. "Met het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur willen ook namaakverkopers duidelijk hun graantje meepikken", zegt minister Peeters.

De FOD Economie deed dit jaar al een vijftiental controleacties naar namaakproducten van de Rode Duivels. Het merendeel ging over firma's die op hun website of in hun nieuwsbrieven misbruik maakten van de beschermde merken van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Ook bij particulieren die namaaktruitjes bestelden op internet en doorverkochten waren er controles. Daarbij werden een honderdtal namaaktrainingsuitrustingen van de Rode Duivels ontdekt.

"Ik vraag de FOD Economie om ook de komende weken controles blijven doen in het kader van het EK voetbal in Frankrijk. Het is goed om weten dat bijvoorbeeld de merknaam Rode Duivels, het logo van de voetbalbond, het drietandlogo en foto's van de spelers beschermd zijn en dus niet zomaar gebruikt mogen worden. Ook de UEFA heeft heel wat beschermde merken", zegt Peeters.