Voor kwart jonge nieuwe stemmers is democratie niet beste staatsvorm

Het Vlaams parlement in Brussel.
BELGA Het Vlaams parlement in Brussel.
Een kwart van de 'first voters' (26 procent) gelooft niet dat democratie de beste staatsvorm is. Ze verkiezen een autoritaire leider, zo blijkt uit een onderzoek van VRT NWS naar Vlamingen tussen de 18 en 23 jaar die op 14 oktober voor het eerst stemmen. In Vlaanderen gaat het om een groep van 360.000 jongeren.

Ongeveer de helft van de 'first voters' (46 procent) is erg/redelijk geïnteresseerd in politiek, de andere helft (54 procent) is dat niet of nauwelijks. Nieuwe Vlamingen zijn meer geïnteresseerd in politiek (57 procent) en zijn het meest politiek of maatschappelijk actief (35 procent tegen 19 procent globaal). De helft van de 'first voters' (51 procent) laat het koud dat ze voor het eerst mogen gaan stemmen. De helft (48 procent) gelooft ook niet in de impact van zijn/haar stem. Slechts 17 procent zou zeker gaan stemmen indien er geen opkomstplicht bestond.

Het onderzoek van de VRT Studiedienst dateert van mei. Toen wist slechts de helft van de 'first voters' dat er in oktober verkiezingen waren. Wel was 12 procent op de hoogte van wie en wie niet verkozen zou worden op 14 oktober. De helft (51 procent) meent dat ze geen inspraak hebben in wat de politiek doet, al denkt 68 procent zelf een goed beeld te hebben van de belangrijke maatschappelijke thema's. Milieu, veiligheid, armoede en migratie zijn de belangrijkste thema's waar 'first voters' mee bezig zijn.

Meer dan de helft (53 procent) van de jongeren weet niet wie zijn/haar burgemeester is of tot welke partij hij/zij behoort (54 procent). Twee derde van de 'first voters' (66 procent) vindt dat politici alleen aandacht hebben voor wat mensen denken wanneer er verkiezingen op komst zijn.

Twee op de drie jongeren wisten in mei nog niet op wie ze zouden stemmen. Een derde wist bovendien niet welke partij het best aansluit bij hun eigen overtuigingen.

Belangrijkste informatiebronnen over politiek zijn voor de 'first voters' de ouders, sociale media, websites van de partijen zelf en televisienieuwsuitzendingen.
89 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN DESSEL

  "Democratie", waar ? In Belgie waar een Burgemeester zelfs niet rechtstreeks mag verkozen worden door de Burgers ? Nog erger ; vanuit Lobbies kan een niet-politicus ONverkozen rechtstreeks geparachuteerd worden tot Vlaams Minister van Financiën (Muyters vanuit Voka in 2009) of tot Vlaams Minister van Openbare Werken (Kris Peeters vanuit Unizo in 2004). Wat een zondelinge ondemocratische opvatting over basisdemocratisch medezeggingsschap geldt er toch zo in ons land ?

 • Patrick Voet

  Als stemmen een politiek verschil kon maken was het al lang afgeschaft.

 • oswald billiet

  Helemaal niet te verwonderen. Deze jongeren hebben een regering gekend die hen helemaal geen democratisch bewustzijn gaf, eerder onverschil. Zij zagen geen getekende weg naar toekomst. Vaderlandsliefde is hen totaal onbekend, voor hen is Wallonië een vreemd land en voor de Walen zijn de Vlamingen heersers die hen haten. Politiek zijn zij onverschillig en dat is niet hun schuld, maar de onze vandaag. Er zijn in dit land geen politieke boegbeelden meer naar wie ze kunnen opkijken.

 • DIRK VAN DESSEL

  "Democratie" ? In een ECHTE Democratie zijn bindende volkskraadplegingen mogelijk zoals in Zwitserland, bij ons is dat constitutioneel onmogelijk.

 • Cliff Verhaegen

  Waarom nog gaan stemmen? We hebben toch niks te zeggen, de politici van eender welke partij doen toch gewoon hun goesting!