Voor het eerst sinds 1980 minder dan 400.000 uitkeringsgerechtigde werklozen

Beeld ter illustratie, het aantal uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW) bedroeg vorig jaar gemiddeld 391.038 per maand.
ANP XTRA Beeld ter illustratie, het aantal uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW) bedroeg vorig jaar gemiddeld 391.038 per maand.
Het aantal uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW) bedroeg vorig jaar gemiddeld 391.038 per maand. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Het is de eerste keer sinds 1980 dat het aantal onder de 400.000 ligt.

Vorig jaar waren er gemiddeld 329.360 werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen per maand. Dat is een daling van 18.861 eenheden of 5,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Alle stelsels voor de werkzoekenden laten een daling optekenen, behalve het stelsel voor werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, het voormalige brugpensioen), dat met 13,1 procent toenam.

Daarnaast waren er gemiddeld 61.678 niet-werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen, of 28.578 minder dan een jaar eerder. Het totale aantal UVW's (werkzoekende en niet-werkzoekende) daalde met 47.438 eenheden of 10,8 procent ten opzichte van 2018.

Daling

De volledige werkloosheid daalde op jaarbasis sneller bij de vrouwen (-7.352 eenheden of -5 procent) dan bij de mannen (-5.911 eenheden of -3,3 procent). De daling was ongeveer even groot in Vlaanderen en Wallonië (-4,9 procent en -4,8 procent), terwijl er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een daling was van 0,6 procent. 

Ook het aantal uitkeringsgerechtigde volledig werkloze niet-werkzoekenden nam in december af, met 29.654 stuks (-37,3 procent). De RVA wijst erop dat hun aantal geleidelijk aan afneemt nu er de voorbije jaren diverse maatregelen zijn genomen om de toegang tot de stelsels te beperken. 
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Teeuws

  Googelen met getallen, brugpensioen, ziekte verlof enz .... Al de asielzoekers aan het werk?

 • Marc Van der Vloedt

  Jaja George... en je hebt van die NEO gele Vlamingen die bedrijfjes opzetten hier en elders in de NEO Oost Europese kantons en blijkbaar hun oostblok slaven meebrengen alsook hun loonbarema's/onderwereldstructuren en maar klagen over de werklozen en de wetteloosheid hier. Hypocrisie zeker van "Alles Voor Vlaanderen en..."

 • Denis Stock

  Het gaat ons land economisch zeer goed. De industrie boomt, beter dan Duitsland,..waarom is er dan nog een groeiende staatsschuld, zitten ze dan in die andere statistiek? OCMW of invaliditeitskas?

 • Jan Desmet

  Goochelen met cijfers, opsmukken die cijfers. Zijn we goed in. De problemen echt aanpakken ?

 • Kelly Verlinden

  Interim contracten, tijdelijk werk, geen pensioen opbouw en weinig sociale voordelen, dat wel. Part time werk en veel mensen halen het einde van de maand niet. Ook zeer veel mensen die op het ocmw toegewezen zijn en zeer veel nieuwe 'Belgen' die van de voedselbanken profiteren. Ja, het gaat zeer goed. Ga maar eens bij de voedselbedeling van Sint-Vincentius kijken, je valt achterover.