Voor het eerst minimale dienstverlening bij De Lijn: "Toch begint dit op pestgedrag te lijken"

Annick De Ridder.
Anckaert/Belga Annick De Ridder.
Bij De Lijn werd gisteren -ondanks de nationale betoging tegen de pensioenplannen- 75 procent van de ritten uitgevoerd. Dat antwoordt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams parlement op een vraag van Annick De Ridder (N-VA). Bij de vervoersmaatschappij werd voor de eerste keer een systeem van minimale dienstverlening uitgeprobeerd.

Gisteren betoogden de vakbonden tegen de pensioenplannen van de federale regering. Van vandaag tot en met zondag staken de socialistische en de liberale vakbond tegen de nieuwe structuur van De Lijn. 

Het bedrijf testte gisteren voor de eerste keer een systeem uit waarbij werkwillige chauffeurs ingezet worden op vooraf bepaalde prioritaire lijnen. Bij de verdeling werd 's ochtends gekeken naar criteria als een goede spreiding van de assen in alle windrichtingen, het aantal reizigers in de spits en welke bestemmingen het populairst zijn.

Keulen: "Traditie bij overheidsbedrijf"
"Ongeveer 75 procent van de ritten werd gisteren uitgevoerd", zegt Weyts op basis van de eerste resultaten. "Vandaag zal dat wellicht iets meer zijn omdat ACV gisteren deelnam aan de betoging, maar vandaag niet aan de staking."

Bij De Lijn zelf nam gisteren ongeveer de helft van het personeel deel aan de acties. Bij de pachters -de onderaannemers- ging 80 tot 90 procent aan de slag.

Bij verschillende partijen wordt in scherpe bewoordingen gereageerd op de stakingen. "Dit begint op pestgedrag te lijken", zegt Annick De Ridder (N-VA). Volgens Marino Keulen (Open Vld) behoort staken tot de traditie bij een overheidsbedrijf.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Net zoals het pestgedrag van nva met achterbakse belastingsverhogingen, bijkomende gasboetes en controles mevrouw de Ridder? En Willy, als vakbonden de pest of cholera!!! zijn, dan zijn de nva gelovigen (waaronder u) toch wel pietje de dood!

 • Roger Van den Bergh

  Een betaalstaking, zoals in Japan, zou ook zeker effect hebben. Dit zou ook beter ontvangen worden door de reizigers, die altijd de dupe zijn van stakingen bij het openbaar vervoer.

 • Rony scheerlinckx

  Al de commentaar hier van de tegenstanders van de staking het is nog thans simpel als alles normaal gaat moet er niet gestaakt worden en daar wringt het schoentje met die regering is er niets normaal mede dank van de nva

 • Willy Van Craen

  Je hebt de pest, collera die je best kunt missen .Ik denk dat de vakbonden en hun beschermden erbij horen.

 • janine stevens

  Weinigen worden vakbondsafgevaardigde om zich ten dienste te stellen van de werknemers, ze doen dit alleen om zeker te zijn van hun postje. Dus moeten zij zwijgen over de politiekers die hun postje veilig stellen.