Voor het eerst meer dan 100.000 beginnende ondernemers in België

Shutterstock
Afgelopen jaar kwamen er in België 100.113 nieuwe ondernemingen (eenmanszaken en vennootschappen) bij. Dat toont de nieuwe ‘Startersatlas’ aan, zo melden de initiatiefnemers, de ondernemersorganisaties Unizo en UCM en het handelsinformatiekantoor Graydon.

Het gaat om een stijging met 5.032 starters of 5,29 procent ten opzichte van 2017. “Opgeteld ging de Belgische starterspopulatie over de afgelopen drie jaar er met maar liefst een vijfde op vooruit”, klonk het bij de voorstelling van de cijfers bij de jonge Brusselse koffiebranderij Mamé Noka.

“Voor de eerste keer in de geschiedenis van ons land overschrijden we de kaap van 100.000 nieuwe ondernemingen”, zei Eric Van den Broele van Graydon. De toename, de zesde op rij, is weliswaar kleiner dan de twee voorgaande jaren, maar hij spreekt van een “mooie stijging”.

De grootste stijging was er in Vlaanderen, met 58.230 starters (+11,56 procent). Ook in Brussel steeg het aantal starters (+5,33 procent), maar in Wallonië was er een daling met 0,2 procent, zo waarschuwden de initiatiefnemers. In 2017 was het Waals gewest nog de grootste stijger. Qua provincies tekende Oost-Vlaanderen de grootste toename op (+15,6 procent).

Over heel België waren zowat zes op de tien starters mannen. De meeste starters zijn er in de dienstensector en de vrije beroepen. Ook blijkt dat twee op de drie starters de eerste vijf jaar overleven: van alle nieuwe ondernemingen van 2014 was eind 2018 nog 66,71 procent actief, de overigen gingen failliet of hielden ermee op. De starters zijn een stuk gezonder geworden, aldus Van den Broele. Zowat 9 procent van de Belgische starters nam meteen mensen in dienst.

Historisch

Heel voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2019 wijzen op een, weliswaar kleine, verdere groei van het aantal starters dit jaar, “ondanks berichten links en rechts over een afkoelende economie”. Het gaat voorlopig om +0,44 procent tegenover +7,8 procent twaalf maanden eerder. Het cijfer zal wel nog stijgen, maar zeker niet tot het niveau van begin 2018. Volgens Graydon wachten vele ondernemers met de oprichting omdat in mei het nieuwe vennootschapsrecht ingaat.

Wie tot slot naar de nettotoename kijkt, dus starters min stoppers, komt uit op +1,88 procent in 2018. Dit moet volgens Graydon de nieuwe beleidsmakers tot nadenken stemmen: een jaar eerder was dat nog +2,45 procent.

Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche van Unizo is tevreden met de “historische” kaap van 100.000 starters. “Ons land is ondernemender aan het worden. Het imago van het ondernemerschap is veel sterker geworden”, bijvoorbeeld dankzij initiatieven in het onderwijs. “Jongeren voelen zich aangesproken om te ondernemen.”

Wallonië

Maar er is nog werk voor de boeg om het ondernemerschap te promoten, in de aanloop naar de verkiezingen. Unizo vraagt een sterker sociaal statuut voor zelfstandigen en het gelijktrekken van het pensioen, alsook minder administratieve rompslomp. De ondernemersorganisatie wil ook een “ondernemersaftrek” voor eenmanszaken: die worden immers belast via de personenbelasting, waardoor ze meer betalen dan via de vennootschapsbelasting, waar er tot tevreden van de ondernemers een verlaging doorgevoerd werd.

Volgens Arnaud Deplae, secretaris-generaal van UVW, moet Wallonië een tandje bijsteken ten opzichte van Vlaanderen. Er is in Wallonië meer schrik voor het statuut van ondernemer en de arbeidsmarkt is niet aangepast, klonk het. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • rudy bryssinck

    De groenen horen bij deze geld rinkelen

  • Ramon Simon

    binnen een antal jaren hebben we een record aantla aan faillissementen. Veel zelfstandigen klagen, zien het minder zitten, er is veel minderen geld in de zakken van mensen. De leegstand groeit en er komt vooral horeca bij. Je zal wel zien hoe een drama het wordt.