Voor elk wat wils: maar liefst zes experts mogen mening over migratiepact geven in Kamer

Fernand Keuleneer werd door N-VA naar voren geschoven.
AFP Fernand Keuleneer werd door N-VA naar voren geschoven.
De experten die dinsdag in de Kamer uitleg mogen geven bij het VN-migratiepact zijn bekend. Jean-Luc Bodson, die als speciale gezant voor Asiel en Migratie de onderhandelingen voor ons land voerde, komt als eerste aan het woord.

Na Bodson komt Fernand Keuleneer, advocaat en rechts-katholiek opiniemaker, voorgedragen door N-VA. Vervolgens krijgen twee Franstalige specialisten internationaal recht, Anne Lagerwal (ULB), voorgedragen voor cdH en PS, en Pierre d'Argent (UCL), voorgedragen door MR, het woord. Docent migratierecht aan de Gentse Universiteit Ellen Desmet wordt ook gehoord, zij werd naar voren geschoven door sp.a en Groen. CD&V suggereerde dan weer Jan Wouters, hoogleraar internationaal recht aan de KU Leuven. De komst van Marc Bossuyt, gewezen voorzitter van het Grondwettelijk Hof, is nog te bevestigen.

De hoorzittingen in de commissie Buitenlandse Zaken komen er nadat groenen en het cdH resoluties hadden ingediend die de regering opriepen op het migratiepact zonder voorbehoud te ondertekenen. Binnen de regering is er over dat pact discussie ontstaan. De grootste regeringspartij N-VA vreest dat dit pact nefast kan zijn voor het migratiebeleid en wil niet dat premier Michel het pact in Marrakech ondertekent. De andere regeringspartijen benadrukken dat de tekst niet bindend is en willen dat ons land de tekst wel onderschrijft omdat ze kan bijdragen tot een betere afspraken rond migratie. 
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marcel mampaey

  waarom moet dat pact nu ineens getekend worden. er is verdeeldheid onder de mensen kan men niet een jaar wachten en zien hoe het in andere landen toegepast word. waarvoor die haast.

 • André Herbots

  De meeste van deze reacties komen van mensen die dat pact niet gelezen hebben laat staan dat zij er iets van begrijpen.

 • Gerard Braeckmans

  En zo schuiven de politiekers de verantwoordelijkheid op de 'experten'. En baseren ze zich op hun rapporten en zijn het dan oneens, zoals gewoonlijk.

 • Luc Lepoudre

  Grote delen van het pact kinken net als Obama of Soros. Een pamflet voor globalisatie en afbraak van ons nationaal gevoel.

 • Theo Deronde

  Sommige politici beweren dat het bij het verdrag van Marrakesh alleen maar om intenties gaat en dat het niet bindend is. Dat is simpelweg niet waar. Volgens artikel 90 van Grondwet moet de regering de ontwikkeling van de internationale rechtsorde bevorderen. Alleen al deze bepaling kan de rechter ruimte bieden om bij de interpretatie van een bepaling omtrent de immigratie, een internationaal verdrag als uitgangspunt te nemen voor het interpreteren van een bepaling uit het vreemdelingrecht.