Voor CD&V en Open Vld moet regering niet vallen

Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) in Terzake vanavond
Terzake Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) in Terzake vanavond
 Voor CD&V en Open Vld hoeft de stemming in het parlement over het VN-migratiepact niet noodzakelijk tot de val van de regering te leiden. "Wat mij betreft hoeft de regering niet te vallen. Ik zou dat onverstandig vinden", zei CDV-voorzitter Wouter Beke vanavond in het VRT-programma Terzake. 


Premier Charles Michel kondigde eerder op de avond aan dat hij woensdag aan het parlement zal vragen om zich uit te spreken over het VN-migratiepact en dat hij de uitkomst daarvan op de VN-bijeenkomst van volgende week in Marrakesh zal communiceren. Dat dreigt tot een wisselmeerderheid te leiden, aangezien coalitiepartner N-VA zich mordicus tegen het pact verzet.

"Elke partij zal morgen zijn kaarten op tafel moeten leggen en zal moeten kijken wat de consequenties zijn die men daaraan verbindt. CD&V zal daarvoor stemmen. Elke partij moet dat voor zichzelf uitmaken", reageerde Beke in Terzake.

Zijn Open Vld-collega Gwendolyn Rutten lanceerde nog een oproep aan N-VA. "Zet je mee op zo'n parlementaire lijn", zei Rutten, die erop wees dat landen als Nederland en Denemarken een verklaring hebben aangenomen "waarmee ze zich nog meer versterkt hebben in het discours tegen extreemrechts".

“Fake News”

Beide partijvoorzitters laakten de campagne die N-VA vandaag lanceerde om haar standpunten over het VN-migratiepact kenbaar te maken bij het grote publiek. "Fake news", zo luidde het bij Beke, die wees op de toelichting die zes experts eerder op de dag hadden gegeven in de Kamer. "Ga het debat aan met extreemrechts in plaats van je in de plaats te zetten van extreemrechts", klonk het bij Rutten.

Bekijk ook:

De Roover (N-VA): “Als premier op zoek gaat naar andere meerderheid, horen we het graag”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Emmers

  Ze willen niet dat de regering valt maar doen er wel alles aan om hem doen te vallen. Maar dan wel op een manier dat NVA er de schuld van krijgt ! Hypocrieten!

 • Alfons Hendrickx

  het volk leert hun verantwoordelijke kennen en zal ze betalen met hun tegen stemmen

 • Peter Rouchet

  Haal de stekker er uit en maak van dit pact maar het verkiezingspunt!

 • Lea Van Heybeeck

  Wat een toneel van hypocrisie tussen die twee partijen die bijna hun plezier niet kunnen verbergen voor de loer die ze N-VA gedraaid hebben. Spijtig voor hen zal nu het volk uitmaken wie er daarna een loer gedraaid wordt, nietwaar CD&V en VLD?