Voor 5,7 miljoen aan boetes verstuurd voor niet betalen van bijdrage zorgverzekering

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.
BELGA Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.
De Vlaamse Zorgkas verstuurde vorig jaar meer dan 18.000 brieven naar Vlamingen die hun bijdrage voor de Vlaamse zorgverzekering niet op tijd betaald hadden, goed voor een totaal te innen bedrag van 5,7 miljoen euro. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Belanger Ortwin Depoortere.

Wie de jaarlijkse ledenbijdrage van 50 euro niet op ten laatste 30 april betaald heeft, moet een boete van 250 euro betalen. De boete bedraagt 100 euro voor wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming.

In 1.119 gevallen van de ruim 18.000 boetes is sprake van collectieve schuldenregeling of een persoonlijk faillisement. Daarnaast werden de betrokkenen in 1.958 van de gevallen insolvabel verklaard door de deurwaarder. Voor die mensen werden de boetes en verschuldigde bedragen kwijtgescholden.

Vandeurzen voegt er in zijn antwoord wel aan toe dat die twee laatste cijfers in de loop van dit jaar nog verder zullen stijgen "want heel wat dossiers zijn nog in behandeling bij de deurwaarders". De al kwijtgescholden bedragen zijn nog inbegrepen in het totaalbedrag van van 5,7 miljoen euro.