Voor 11 euro naar psycholoog: vanaf dit najaar 4 tot 8 sessies terugbetaald

iStock
Binnenkort kost een bezoekje aan de psycholoog nog maximaal 11 euro. Volwassenen die lijden aan angststoornissen, depressief zijn of verslaafd aan alcohol, hebben jaarlijks recht op 4 tot 8 sessies aan dit verlaagde tarief.

De eerste consultaties bij de psycholoog kosten vanaf dit najaar nog hooguit 11 euro, in plaats van gemiddeld 45 euro vandaag. Het kernkabinet zet het licht daarvoor vandaag op groen. Eerder had minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) al aangekondigd dat er een terugbetaling zou komen, maar nu is bepaald hoeveel en voor wie. "Door een tussenkomst te voorzien, hopen we dat de stap naar een psycholoog minder groot wordt", zegt De Block. "Uit onderzoek blijkt immers dat de Belg nu jaren wacht om hulp te zoeken."

De terugbetaling zal gelden voor volwassenen met veelvoorkomende psychische problemen, zoals een angststoornis, depressie of alcoholverslaving. Maar die categorieën kunnen ruim geïnterpreteerd worden. Ook wie zijn partner of kind verloor of een trauma opliep, kan van de regeling gebruikmaken. Wel is er een voorschrift nodig van een huisarts of psychiater. Dan heb je recht op vier sessies bij een psycholoog of orthopedagoog. Eventueel krijg je daarna nog vier extra sessies, opnieuw op doktersvoorschrift. Wil je nadien nog therapie, dan betaal je de volle pot.

Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, betaalt minder dan 11 euro. Jaarlijks is voor de terugbetaling een budget van 22,5 miljoen euro voorzien. De minister schat dat daarmee 120.000 patiënten geholpen kunnen worden. 

De erkende klinisch psychologen of orthopedagogen ontvangen in totaal 60 euro voor de eerste sessie van 60 minuten. Voor de volgende sessies krijgen ze 45 euro voor 45 minuten contact met de patiënt.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thierry Vansweevelt

  4 sessies van een uur is niets. Ik heb al eens een les gehad die langer dan vier uur duurde. Pfff echt een maat voor niets. Moeten mensen echt beter worden op 4 a 8 uur? Ze lachen ons uit in ons gezicht, ze geven ons kruimels terug. Ze pakken eerst als ons geld af waardoor we depri zijn en dan krijgen we zo een rommel terug!

 • guido vermeyen

  11 euro is voor mensen met beperkt inkomen nog veel geld....tenzij mensen met verhoogde terugbetaling. Nergens wordt dat vermeld....Tenzij dat Maggie vindt dat die mensen dat niet nodig hebben, de regering is er voor de "rijkere", is dan nogmaals bewezen.

 • adam naaktgeboren

  Dat kans dat de patiënt nu wel komt is dus toch groter tegenover vroeger. Toen moest alles uit eigen zak betaald worden. m.a.w. Nu is er dus meer controle op het aantal consultaties en daar zit het gekneld schoentje.

 • Gino Denil

  Maakt het zo veel makkelijker om iemand met een chronische ziekte aan te praten dat het tussen zijn oren zit. En dan zijn een paar consultaties bij de psycholoog een pak goedkoper dan het stellen van een juiste diagnose en een echte behandeling.

 • Andy Verachtert

  Een psychiater is een arts die probeert met pillen U beter of minder slecht de doen voelen.