Voltallige VRT-directie eist ontslag Peter Claes in brief

Peter Claes, directeur media en productie bij de VRT.
VRT/Phile Deprez Peter Claes, directeur media en productie bij de VRT.
De voltallige VRT-directie eist in een brief aan de raad van bestuur het ontslag van directeur media en productie Peter Claes. Dat meldt De Tijd

Als de ‘nummer 2’ in de hiërarchie heeft Claes een cruciale rol bij de VRT. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de contracten met de productiehuizen en de schermgezichten. De afgelopen dagen bleek echter dat er sprake was van een vertrouwensbreuk aan de top van de openbare omroep, en dat niemand van het directiecomité Claes nog steunt.

In een brief scharen Liesbeth Vrieleman (directeur informatie), Lieven Vermaele (directeur financiën en operaties), Stijn Lehaen (directeur technologie en innovatie) en hr-chef Hans Cockx zich aan de zijde van topman Paul Lembrechts. Die had eerder al om het ontslag van Claes had gevraagd. 

Op twee A4-tjes maken de vier directieleden duidelijk dat het conflict niet beperkt is tot Lembrechts en Claes. Ze maken brandhout van Claes, beschrijven een totale vertrouwensbreuk tussen hem en de rest van de directie en vragen uitzonderlijke maatregelen. De raad van bestuur bestuur bekrachtigde tot hun verbazing het ontslag echter niet.

“Het pijnpunt is niet het werk van Claes”, schrijft De Tijd die de brief kon inkijken. “Wel de samenwerking met de rest van het directiecomité die spaak loopt.”

“Peter heeft sterke kwaliteiten als marketeer, maar zijn eigengereid, niet transparant en manipulatief optreden maakt samenwerking onmogelijk. Claes functioneert oncollegiaal en deloyaal, waardoor de eendracht in het team onherstelbaar zoek is.”
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Urban Vyaas

  Nadat de raad van bestuur uitdrukkelijk haar vertrouwen in Peter Claes bevestigd heeft, blijkt dus dat zijn visie meer op de lijn zit met wat de raad van bestuur wil dan dat van de rest van de directie. Mij lijkt het dus logisch dat de directieleden die zo gekant zijn tegen de toekomstplannen van hun raad van bestuur, beter zelf opstappen. Het is niet de job van een openbare omroep om soaps te maken. Nieuws, duiding, cultuur en wetenschap; geen hoge kijkcijfers maar kwaliteit.

 • Dirk Thomas

  Feit is dat dit in de mediabelangstelling komt net zoals het geval Leroy bij Proximus . Dagelijks worden arbeiders en ambtenaren geconfronteerd met dit soort “people management” echter kunnen zij niet rekenen op belangstelling of hulp van de collega’s . Het gevolg is dat Vlaanderen overspoeld wordt door depressies en burn-outs . Het constitutioneel leiderschap bestaat nog steeds .

 • Roger Rymen

  Gaat hij, na afloop van het dagelijks werk, geen pinten pakken samen met de collega's?

 • jos duriau

  @Huys Philippe , Is het normaal dat BDW te pas en onpas op vtm komt verkondigen wat hij wil zonder enig weerwerk , zo hebt je het makkelijk natuurlijk . Bdw komt graag op tv maar dan alleen zodat hij kan zeggen wat hij wil. Geef mij maar politieke debatten waar al de voorzitters aanwezig zijn . Maar dan kan bdw niet aanwezig zijn.

 • emiel Clarijs

  De warmste week ????, telt blijkbaar niet binnen de VRT zelf.