Volmachten van regering mogen koopkracht niet aantasten

Premier Sophie Wilmès in de Kamer.
BELGA Premier Sophie Wilmès in de Kamer.
De wet over de bijzondere bevoegdheden die de Kamer volgende week goedkeurt, de zogenaamde volmachten, bevat een reeks richtlijnen voor de bescherming van de koopkracht van werknemers, de financiering van sociale zekerheid en de belastingen. De wet maakt het ook mogelijk maatregelen te nemen om de energiebevoorrading van het land en de continuïteit van essentiële diensten te waarborgen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dankzij speciale bevoegdheden kan de regering snel bij koninklijk besluit maatregelen nemen zonder de gewone parlementaire procedures voor het aannemen van een wet te doorlopen. Deze besluiten moeten echter een jaar na hun inwerkingtreding door het parlement worden goedgekeurd.

Geen indexsprong

Het voorstel dat is opgesteld door de regering en de tien partijen die haar in het parlement zullen steunen, bepaalt met name dat "koninklijke besluiten de koopkracht van gezinnen en de bestaande sociale bescherming niet mogen aantasten". Dit is met name om te voorkomen dat de koninklijke besluiten genomen in het kader van de strijd tegen het coronavirus leiden tot een indexsprong.

Er is ook geen sprake van herziening van belastingtarieven, belastinggrondslagen en belastbare transacties. Idem voor de bijdragen die de sociale zekerheid financieren. Uitstel in tijd en betalingsmogelijkheden zijn wel toegestaan.

Bescherming werknemers

De tekst stelt de regering in staat om maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus onder de bevolking te voorkomen, de logistieke en opvangcapaciteit te garanderen, de financiële, economische, commerciële en niet-commerciële sectoren te ondersteunen of zelfs de continuïteit van economie en financiële stabiliteit van het land. De tekst bepaalt ook dat de regering arbeidsrechtelijke maatregelen kan nemen om de bescherming van werknemers te garanderen, maar ook de continuïteit van de economische productie en de dienstverlening in de particuliere en openbare sector. De tekst heeft dus tot doel de bevoorradingszekerheid van het land en de continuïteit van essentiële diensten te waarborgen.

De regering zal maatregelen kunnen nemen om de werking van rechtbanken en tribunalen aan de epidemie aan te passen. Dit houdt onder meer in dat de verschijning van beklaagden wordt beperkt. Ook is het mogelijk maatregelen te nemen zoals verlengd gevangenisverlof of onderbreking van de uitvoering van bepaalde straffen.

De bijzondere bevoegdheden die aan de regering worden verleend, zijn geldig voor een periode van drie maanden die eenmaal kan worden verlengd. Het wetsvoorstel wordt aanstaande donderdag aan de plenaire Kamer voorgelegd. Maandag moet de conferentie van voorzitters de werkzaamheden organiseren.

LEES OOK

Tot 10 miljard extra: met deze maatregelen steunt overheid bedrijven, zelfstandigen en werknemers
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Harry Vermeulen

  Rij zodra het mag de grens weer over

 • Johnny Deketel

  Maar toen gisteren op het nieuws aan De Croo gevraagd werd of er na de crisis hogere belastingen zouden komen sloeg hij wit uit van het rond de pot draaien. Maar een “neen” kwam niet over zijn lippen! Dan weet je wel genoeg, zeker?

 • eric maier

  er is een lockdown..dat alleen al tast d ekoopkracht enorm aan want mensen zijn niet zeker van een onkomen na de lockdown. En tijdens moeten ze terugvallen op 70% van hun loon. Dachten ze nu echt dat het geen invloed heeft op de koopkracht ? met hun lonen van 5000-12000 euro de maand zal dat niet het geval zijn, bij jan Modaal hakt dat er flink in.

 • jos duriau

  Volmachten mogen de koopkracht niet aantasten , dan verzinnen ze later wel weer extrabelastingen en het is makkelijk een excuus voor de toekomstige regering , alle schulden die er zijn is door de Coronacrisis ook de voorgaande tekorten .

 • Bert De Bruin

  Ik voorspel dat 85% van alle burgers hun boodschappen en aankopen over de grenzen zullen gaan doen.