Volledige maand overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moeten sluiten

Minister van Economie Nathalie Muylle.
BELGA Minister van Economie Nathalie Muylle.
Zelfstandigen die hun zaak moeten sluiten als gevolg van het coronavirus, krijgen een volledige maand overbruggingsrecht. Dat hebben de federale ministers Nathalie Muylle (CD&V) en Denis Ducarme (MR) beslist.

Veel zelfstandige ondernemers moeten hun zaak sluiten door de coronacrisis. Die zelfstandigen zullen nu, zeker voor de maanden maart en april, recht krijgen op een volledige maand overbruggingsrecht van maximum 1.614,10 euro.
“Wie zijn zaak vrijwillig sluit, kan een beroep doen op het overbruggingsrecht voor de volledige kalendermaand, als de sluiting minstens zeven opeenvolgende dagen duurt. Op deze manier zorgen we dat zelfstandigen over een inkomen blijven beschikken en helpen we hen om doorheen deze moeilijke periode te geraken”, legt minister van Economie Nathalie Muylle uit.

Voor welke categorieën geldt de regeling? 

Voor zelfstandigen die helemaal of deels moeten sluiten als gevolg van de noodmaatregelen tegen het coronavirus. Een gedeeltelijke sluiting is bijvoorbeeld een restaurant dat wel nog afhaalmaaltijden verdeelt. Een voorbeeld van een volledige sluiting is bijvoorbeeld een kledingwinkel die op 18 maart moest sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. Voor die maand heeft die kledingzaak recht op het volledige bedrag van 1.291,69 euro zonder kinderlast of 1.614,10 euro met kinderlast.

Ook zelfstandigen die uit eigen beweging minstens zeven opeenvolgende dagen sluiten, denk bijvoorbeeld aan kappers die wettelijk gezien niet moeten sluiten, maar dat toch doen omdat klanten wegblijven, kunnen na zeven dagen sluiting aanspraak maken op het maandbedrag.
De regeling is minstens van toepassing voor de maanden maart en april. Na de coronacrisis wordt weer overgeschakeld op de normale regels, al wordt ook daar bijgestuurd. Zo zal het mogelijk worden om overbruggingsrecht aan te vragen voor kortere periodes dan een maand. Tot nog toe was een maand de minimumperiode. 
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mario Vanderlinden

  Vooraleer onwaarheden de wereld in te sturen, lees eerst aandachtig de voorwaarden van zowel het overbruggingsrecht en de hinderpremie! Twee verschillende zaken! Ben je nog niet overtuigd of twijfel bel gerust naar de FOD sociale zekerheid of met uw sociaal verzekeringsfonds(overbruggingsrecht)! Deze mensen staan u vriendelijk te woord !Natuurlijk zijn er voorwaarden aan verbonden voor toekenning! Tijdelijke steunmaatregelen zijn er voor elk die getroffen worden igv het coronavirus!

 • De Wilde Nanine

  Ach ja, mijn madam krijgt dan 1300 euro en kan dan maandelijks 1100 euro opzij zetten om haar sociale lasten te betalen. :'-D

 • Robin Waslander

  4 maanden bouwen van onze nieuwe fotostudio 130m2 groot, 8 maart was de opening.. 18 maart moeten we dicht. in bij-beroep net gestart en kan nog geen inkomsten overleggen.. zoals het nu er uitziet.. kunnen wij helemaal nergens aanspraak op maken... onze huur loopt door, geen vergoeding,alle afspraken zijn inmiddels geannuleerd. maar onze kosten lopen door. Met de 130m2 kunnen we perfect de minimale afstand garanderen, maar klanten mogen niet langs komen...

 • Stef raes

  Lea van heybeeck Als u een volledig sociaal statuut betaald hebt u recht op alles. Dus niet als u het lage sociaal statuut betaald.

 • Marc Machiels

  Het overbruggingsrecht staat los van de hinderpremie van 4000 euro. Dit zijn totaal verschillende maatregelen. Het overbruggingsrecht is niet mogelijk voor zelfstandigen in bijberoep.