Volledige Europese Unie vrijgesteld van Trumps nieuwe importheffingen

EPA
De Verenigde Staten hebben bekendgemaakt dat de volledige EU, samen met nog zes andere landen, voorlopig vrijgesteld worden van de nieuwe importheffingen op staal en aluminium. Amerikaans president Donald Trump maakte zich enkele weken geleden nog sterk dat er nieuwe heffingen zouden komen, maar lijkt na het massale protest nu dus een - voorlopige - stap terug te zetten.

Naast de EU gaat het ook om de grote industrielanden Canada, Mexico, Australië, Argentinië, Brazilië en Zuid-Korea die worden vrijgesteld. Dat kondigde de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer aan in de Senaatscommissie voor Financiën. "President Trump heeft beslist een pauze te nemen met het opleggen van de heffingen voor deze landen", zei de bewindsman. 

De heffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium gaan morgen in. Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström hoopte al op de uitzonderingen voor de EU en was deze week nog in allerijl naar Washington DC gereisd voor overleg met de Amerikanen. Trump klaagde vandaag wel opnieuw dat de handelsrelatie met de Europese Unie niet eerlijk is. 

Michel: "Duivel zit soms in de details"

Premier Charles Michel bleef vandaag op de Europese top over het Europese handelsbeleid beducht voor eventuele voorwaarden die verbonden zouden kunnen zijn aan de vrijstelling. Willen de Verenigde Staten in ruil onderhandelingen openen over de afbouw van Europese invoertarieven of andere handelsbeperkingen? "De duivel zit soms in de details", aldus Michel.

"We nemen nota van de bekommernis van mijnheer Trump over het Amerikaanse handelstekort. Maar is het aan de rest van de wereld om dit op te lossen omdat er brutale bedreigingen van protectionisme zijn geweest?", klonk het bij Michel. De premier toonde zich nogmaals voorstander van internationale onderhandelingen voor een "vrije en billijke" wereldhandel. "Maar ik denk niet dat dit gerealiseerd wordt door bedreigingen of oekazes."

AP

Vlaams minister-president Geert Bourgeois verwelkomt de beslissing van Trump om de EU als één blok tijdelijk uit te sluiten van de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. "Dit is een stap in de goede richting om een negatieve spiraal met een mogelijke handelsoorlog als gevolg af te wenden".

Voor Bourgeois is de aanpak van EU-commissaris Malmström om de dialoog aan te gaan de juiste, maar hij waarschuwt voor het gevaar dat derde landen hun staal en aluminium op de Europese markt zullen dumpen als ze niet in de VS terecht kunnen.  Hij hoopt ook dat de dialoog zal leiden tot meer mogelijkheden voor Europese bedrijven op de Amerikaanse markt. "Voor Vlaanderen is het alleszins van belang dat ook de Buy/Hire American Act, de Jones Act en Vlaamse exportproducten zoals machines, chemische- en landbouwproducten, die nu onderhevig zijn aan hogere importtarieven, op de onderhandelingstafel komen".
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt De Min

  En zo zullen alle landen hun importtaksen verhogen terwijl deze wederom gewoon doorgerekend zullen worden aan de kleine man... eens benieuwd of al die Trumpies daar zo blij mee gaan zijn... het venijn zit hem idd in de staart

 • jo vandenberghe

  Gewoon wat uitstel?

 • Eddy van Dorst

  Hij zal gedacht hebben de mensen zitten al opgescheept met waardeloze regeringen die hebben het al moeilijk genoeg

 • Paul Verbeeck

  Wat moeten we als tegenprestatie doen ?

 • frank triolet

  Goed zo Trump. Europa zullen wek een paar dingen toegegeven hebben.