Volledig gebroken man doet grote boodschap op agent in de hoop neergeschoten te worden

belga
Een 49-jarige man uit Halen is in de nacht van 19 op 20 november volledig het noorden kwijtgeraakt. De ex-beroepsmilitair zwaaide met twee gebogen messen naar zes inspecteurs, bleef zich verzetten en deed uiteindelijk zijn kleine en grote behoefte op een agent. "Op die manier hoopte hij dat de inspecteurs hem zouden neerschieten. 'Suicide by cops' is in Amerika bekend, maar in België komt het zelden voor. Het liet een diepe indruk na op de agenten", klonk het bij de advocate van de burgerlijke partij.

Zeggen dat de man een tragisch leven leidt, is een understatement. Inmiddels verloor hij al twee kinderen: één op achtjarige leeftijd en één ten gevolge van wiegendood toen het kind amper zes maanden oud was. Dat woog op zijn carrière als beroepsmilitair waardoor hij uiteindelijk zijn functie verloor en ontslag nam. Nu is zijn vrouw ook nog eens ernstig ziek. Het werd allemaal te veel voor de man. Daarom belde hij een kleine maand geleden de politie met de boodschap dat hij zichzelf iets zou aandoen.

Pepperspray en wapenstok

"Toen de politie aankwam, zwaaide de man al met de messen", vertelt de advocate van de burgerlijke partij. "Er werd geroepen om de messen te laten vallen en er werd pepperspray gebruikt. Dat had niet meteen resultaat. Vervolgens werd er geprobeerd om met een wapenstok de man te slaan, maar ook dat leverde geen reactie op. Op een gegeven moment boog de man zich dan toch om de pepperspray uit de ogen te wrijven. Een agent duwde hem en zo verloor de man zijn messen. Toch bleef hij zich verzetten. Toen hij uiteindelijk overmeesterd werd, deed hij zijn behoefte op een inspecteur. Die agent raakte helemaal besmeurd. In het ziekenhuis verklaarde de beklaagde uiteindelijk wat de bedoeling was van zijn actie."

De inspecteurs van politiezone 'Politie Limburg Regio Hoofdstad' stellen zich met zes burgerlijke partij. Elk vragen ze een schadevergoeding van 750 euro. "Ze zijn getraind op tal van situaties, maar in deze situatie wisten ze niet goed wat te doen. Als één van de agenten op een bepaald moment geen stap achteruit had kunnen zetten, had hij allicht een mes in zijn lichaam gekregen. Het is deze mensen hun beroep om anderen te helpen, niet om morele problemen op te lossen. Verder vragen we ook een schadevergoeding voor de burgerlijke partij. De besmeurde uitrusting van de agent moest immers worden weggegooid en er is ook een administratiekost." De procureur bevestigde het verhaal en vroeg een celstraf van één jaar en een boete van 400 euro.

Spijt

De advocaat van de beklaagde wees op de vreselijke levenssituatie waarin zijn cliënt zich bevindt. "Die dag had hij tussen tien en vijftien glazen 'mazout' (een mix van cola en bier) gedronken. Een discussie met zijn zoon liep zo uit de hand, dat de man alle controle verloor. Hij wou de agenten geen kwaad doen. Verder herinnert hij zich niet veel meer van de feiten." De man ziet in dat hij te ver ging. "Ik heb spijt", stamelde hij. Intussen nam hij zijn leven weer in handen, stopte hij met drinken en meldde hij zich aan bij de huisdokter. Zijn advocaat vroeg een autonome probatiestraf en hoopt de vergoedingen te kunnen herleiden. Het vonnis volgt op 11 januari.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.be.
45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Robert DE REU

  Flitscontroles en laten blazen is uiteraard plezanter dan bescheten worden, sorry het is een beroepsrisico.

 • Danny Van der Haegen

  Lodewihk masen...t kan heel snel fout gaan in t leven dat besef heb je duidelijk nog niet.

 • Karel Janssens

  De getroffen agent behoorde tot de sectie BBC, die van de Bijzonder Bescheten Commissies.

 • Arifiene De Laet

  @ Luc Janssens Veel mensen erkennen niet dat ze een probleem hebben en in extreme gevallen excaleert het tot zoiets als dit. Dat mag echter niet leiden tot excuus dat de politie niet getraind is voor dingen zoals dit. Training is te laks, kennis wordt ook niet veel aan gedaan.

 • Jean Pollet

  met 6 man en niet weten hoe op te treden ? wat met de opleiding ? en moeten nog een schadevergoeding voor hun werk ? sorry begrijp dit niet ?